Prekinut proces protiv Morsija: Optuženi vikali protiv suda

Morsi se nalazio na skrivenoj vojnoj lokaciji od kada je svrgnut u vojnom udaru u julu
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2013. 11:33h

Sud u Kairu prekinuo je proces protiv svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija i 14 drugih nakon što su optuženi počeli vikati protiv suda. Nejasno je kada će proces biti nastavljen, prenosi RSE.

Morsi je dovezen helikopterom do policijske akademije u Kairu gdje je počelo suđenje za podsticanje nasilja i ubistvo.

Morsi se nalazio na skrivenoj vojnoj lokaciji od kada je svrgnut u vojnom udaru u julu i ovo je bilo prvo njegovo javno pojavljivanje od tada.

Morsi i još 14 istaknutih ličnosti iz njegovog islamističkog Muslimanskog bratstva optuženi su za podsticanje na ubistvo demonstranata tokom sukoba ispred predsjedničke palate u decembru prošle godine.

Ako budu osuđeni mogu da dobiju smrtnu kaznu.

Državna egipatska televizija javila je da je stigao u sudnicu sa drugim ključnim ličnostima iz Muslimanskog bratstva Esamom el Erianom, Mohamedom al-Beltagijem i Ahmedom Abdelom Atijem.

Egipatske bezbjednosne snage su u pripravnosti pošto su pristalice bivšeg predsjednika pozvale na velike proteste.

Iako je Morsi pobijedio na demokratskim izborima tokom 13 mjeseci vladavine sukobio se vodećim institucijama u zemlji. Poslije njegovog svrgavanja protest njegovih pristalica u Kairu nasilno je razbila vojska kada je poginulo stotine ljudi.

Prelazna vlada je takođe zabranila Muslimansko bratstvo, kome Morsi pripada i uhapsila desetine visokih ličnosti iz te islamističke grupacije.

Njegove pristalice kažu da je svrgnut u vojnom udaru i da ga sada izvode na plitičko suđenje.

Dopisnik Bi-bi-sija (BBC) iz Kaira kaže da će ovo suđenje biti odmjeravanje snaga dvaju dominantnih snaga u egipatskom životu - testiranje sposobnosti vojske da održi red na ulici i sposobnost islamističkog pokreta da nastavi da se odupire velikom pritisku.

Galerija

Bonus video: