OSAM MJESECI PROVELA U ZATVORU JER JE OŠAMARILA IZRAELSKE VOJNIKE

Ahed Tamimi - simbol palestinskog otpora puštena iz zatvora: Sve žene zatvorenici su čvrste

Pozdravljam svakoga ko je podržavao mene i moj slučaj”, rekla je Ahed Tamimi po dolasku na Zapadnu obalu, gdje su je dočekale mnogobrojne pristalice mašući palestinskim zastavama
148 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2018. 12:43h

Mlada Palestinka Ahed Tamimi, simbol palestinskih protesta protiv izraelske okupacije koja je osam mjeseci bila u zatvoru, jer je ošamarila dva izraelska vojnika, danas je oslobođena.

Portparolka izraelskog zatvora rekla je Frans presu da su 17-godišnju Ahed Tamimi i njenu majku koja je takođe bila u zatvoru zbog tog napada, izraelske vlasti odvele do kontrolnog punkta na Zapadnoj obali blizu sela u kojem žive.

"Otpor se nastavlja do kraja okupacije. Sve žene zatvorenici su čvrste. Pozdravljam svakoga ko je podržavao mene i moj slučaj”, rekla je Ahed Tamimi po dolasku na Zapadnu obalu, gdje su je dočekale mnogobrojne pristalice mašući palestinskim zastavama.

Njen otac Basem Tamimi izrazio je očekivanje da će ona voditi borbu protiv izraelske okupacije, ali razmišlja i o školovanju, prenio je Asošiejted pres.

Konvoj vozila u kome je bila odmah se uputio u Ramalu da Ahed Tamimi položi vijenac na grob dugogodišnjeg palestinskog lidera Jasera Arfata.

Ahed Tamimi je uhapšena decembra prošle godine, pošto je na društvenim mrežama objavljen video-snimak kako u selu Nabi Saleh na palestinskoj teritoriji okupiranoj više od pola vijeka, ona i njena rođaka prilaze dvojici vojnika i zahtijevaju od njih da odu, a potom ih udaraju.

Marta ove godine je osuđena na osam mjeseci zatvora pošto je priznala krivicu i platila novčanu kaznu od 1.400 dolara.

Ahed Tamimi je u vrijeme hapšenja imala 16 godina, a u zatvoru je napunila 17.

Porodica te Palestinke je poznata po otporu izraelskoj okupaciji i već je bila umiješana u sukobe s vojnicima.

Palestinci tu djevojku slave kao primer hrabrosti, a Izraelci je međutim smatraju primjerom kako Palestinci uče djecu da mrze.

O suđenju na vojnom sudu široko se izvještavalo, a palestinski predsjednik Mahmud Abas je pohvalio njenu hrabrost.

Jedva nešto dužu kaznu, od devet mjeseci zatvora, dobio je izraelski vojnik Elor Azarija zbog ubistva već ranjenog palestinskog napadača.

Direktor Hjuman rajts voča u Izraelu Omar Šakir rekao je da će poslije puštanja na slobodu Ahed Tamimi stotine palestinske djece ostati iz rešetaka i neće im se poklanjati pažnja, navodi AFP.

Ove nedjelje veliki portret Ahed Tamimi je naslikan na zidu kojim se Izrael ogradio od Zapadne obale gdje žive Palestinci. Sinoć je objavljeno da su izraelske vlasti uhapsile dvojicu Italijana koji su to nacrtali.

Galerija

Preporučujemo za Vas