Dan uoči početka suđenja Morsiju: Keri u posjeti Kairu

Posjeta se tumači i kao težnja da se smanje neslaganja između SAD i njihovih prijatelja po pitanju Sirije, Irana i otkrića vezanih za slučajeve američke prismotre širom svijeta
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2013. 16:06h

Američki državni sekretar Džon Keri danas boravi u Egiptu kako bi podstakao reforme u toj zemlji, a njegova posjeta događa se nakon što su SAD u julu ove godine suspendovale pomoć za Egipat, vrijednu više stotina miliona dolara.

Američka pomoć Egiptu suspendovana je nakon što je u julu s vlasti zbačen tadašnji egipatski predsjednik Mohamed Morsi, a Keri je najviši američki zvaničnik koji je od tada boravio u Egiptu.

Mjesto suđenja Morsiju nije zvanično objavljeno iz bezbjednosnih razloga, ali se očekuje da bi ono moglo biti održano u dobro obezbijeđenoj zgradi policijske akademije u Kairu

On boravi u Kairu dan uoči očekivanog početka suđenja Morsiju, a prema objašnjenju američkih zvaničnika, poklapanje Kerijeve posjete sa početkom suđenja Morsiju potpuno je slučajno ali Keri će vjerovatno svojim domaćinima ukazati na važnost postupka i važnost transparentnosti u svim sudskim postupcima.

Američki zvaničnici koji putuju sa Kerijem rekli su da će on takođe istaći važnost poštovanja ljudskih prava, posebno slobode medija i slobode okupljanja, kao i ulogu predstavnika građana u osiguranju postojanja pluralističkog društva.

Posjeta Kerija događa se u kritičnom trenutku kada je Egipat zaokupljen unutrašnjim političkih tenzijama, a Morsijeve pristalice za sjutra su, povodom početka suđenja Morsiju, najavile proteste širom zemlje.

Bezbjednosni rizik bio je toliki da mjesto suđenja Morsiju nije zvanično objavljeno, ali se očekuje da bi ono moglo biti održano u dobro obezbijeđenoj zgradi policijske akademije u Kairu.

Egipat je prvo mjesto koje je Keri posjetio u okviru svog devetodnevnog boravka u zemljama Bliskog istoka i Evrope, a posjeta Egiptu među mnogima je protumačena kao aktivnost u cilju smanjenja neslaganja između SAD i njihovih prijatelja po pitanju Sirije, Irana i otkrića vezanih za slučajeve američke prismotre širom svijeta.

Nakon Egipta, Keri bi trebalo da posjeti Saudijsku Arabiju, Poljsku, Izrael, Palestinu, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Alžir i Maroko.

Galerija

Bonus video: