Indonežžanski zvaničnici ššpijunirani i na konferenciji UN

Novi navodi dodatno će ugroziti odnose između ovih zemalja, koji su zategnuti od prošle sedmice kada je objelodanjeno da je Vašington iz australijskih ambasada obavljao prisluškivanje
0 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.11.2013. 10:38h

Australija i SAD zajedno su prisluškivale indonežanske zvaničnike tokom konferencije UN o klimatskim promjenama na Baliju 2007. godine, piše danas “Gardijan” u svom australijskom izdanju, pozivajući se na dokumenta odbjeglog američkog obavještajca Edvarda Snoudena.

Novi navodi dodatno će ugroziti odnose između ovih zemalja, koji su zategnuti od prošle sedmice kada je objelodanjeno da je Vašington iz australijskih ambasada obavljao prisluškivanje širom Azije.

Peking, Džakarta i Kuala Lumpur već su zatražili objašnjenje ovih navoda.

Britanski list piše, pozivajući se na dokumenta do kojih je došao Snouden, da je australijska špijunska agencija zajedno sa američkom Nacionalnom bezbjednosnom agencijom (NSA) prikupljala brojeve telefona indonežanskih bezbjednosnih zvaničnika.

“Gardijan” navodi da operacija iz 2007. godine nije bila naročito uspješna, pošto je njen jedini konkretan ishod bio broj mobilnog telefona šefa policije Balija.

Cilj prisluškivanja je, kako se navodi, bio da se “stekne dobar uvid u komunikacionu mrežu ukoliko prikupljanje (podataka) postane nužno za slučaj vanredne situacije”.

AFP navodi da će nove informacije u aferi američkog prisluškivanja koja potresa skoro cio svijet biti naročito neprijatne za Kevina Rada, tada novoizabranog premijera Australije, koji je konferenciji u Baliju prisustvovao na lični poziv indonežanskog predsjednika Susila Bambanga Judhojonoa.

Odnosi dvije zemlje su i bez navoda o prisluškivanju bili zategnuti, jer je novi premijer Toni Abot uveo strožije mjere kako bi zaustavio talas imigranata iz Indonezije koji dolaze do australijskih obala tražeći azil.

Bonus video: