Nova faza odnosa Japana i Rusije: Sarađuju u oblasti odbrane

Japanski i ruski šefovi diplomatija juče su se dogovorili da se nastave razgovori o teritorijalnom sporu oko Kurilskih ostrva
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2013. 10:15h

Japan i Rusija postigli su danas dogovor o jačanju saradnje u oblasti odbrane, uprkos teritorijalnom sporu između te dvije zemlje, javile su agencije. U Tokiju su se sastali japanski i ruski šefovi diplomatija, Fumio Kišida i Sergej Lavrov, i ministri odbrane Icunori Onodera i Sergej Šojgu .

Na sastanku je postignut dogovor o održavanju združenih vojnih vježbi u okviru borbe protiv pirata, kao i o utvrđivanju okvira o konslutacijama u oblasti odbrane.

Lavrov je konferenciji za novinare rekao da će jačanje odbrambenih veza između dvije zemlje doprinijeti boljem odgovoru na prijetnju terorizma, jsevernokorejsko nuklearno pitanje i druge regionalne sporove.

"Vjerujem da današnji dogadjaj označava novu fazu odnosa Rusije i Japana", rekao je Lavrov.

Šojgu je istakao da će saradnja Rusija i Japana "promovisati odnos povjerenja u Azijsko-pacifičkom regionu".

Japanski i ruski šefovi diplomatija juče su se dogovorili da se nastave razgovori o teritorijalnom sporu oko Kurilskih ostrva.

Kišida je sinoć, na radnoj večeri zatvorenoj za medije, s Lavrovim razgovarao o Siriji, Iranu, Avganistanu i drugim međunarodnim temama.

Japan i Rusija su pojačale saradnju u razvijanju energetskih resursa.

Kišida je juče rekao da je trgovinska razmjena dvije zemlje dostigla 33 milijarde dolara prošle godine i da se očekuje njeno povećanje ove godine.

Galerija

Bonus video: