Nasljednica Zare se pridružila ocu na listi svjetskih bogataša

Ortega Mera sada raspolaže bogatstvom od 7,3 milijarde dolara i 182. je po bogatstvu u svijetu, navodi Blumberg
105 pregleda 0 komentar(a)
Zara, Foto: Shutterstock
Zara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2013. 09:14h

Ćerka suosnivača Inditeksa Amansija Ortege pridružila se ocu na listi svjetskih bogataša. Postala je najbogatija Španjolka nasljedivši dio pokojne majke u jednoj od najvećih svjetskih tekstilnih kompanija.

Sandra Ortega Mera je u 45. godini naslijedila 90 odsto bogatstva svoje majke, Rosalije, koja je umrla u avgustu, tvrdi neimenovani izvor blizak porodici za Blumberg.

Između ostalog, naslijedila je cijelu holding kompaniju Rosp Korunja, koja kontroliše 5,1 odsto Arteiksa, odnosno Inditeksa sa sjedištem u Španiji.

Ortega Mera sada raspolaže bogatstvom od 7,3 milijarde dolara i 182. je po bogatstvu u svijetu, navodi Blumberg. Ona je, takođe, drugi najveći akcionar kompanije.

Nasljedstvo je učinilo Ortega Meru najmlađom Evropljankom na Blumbergovoj listi milijardera. Njen otac je, inače, treći najbogatiji čovek na svijetu. Gospodin Ortega ima udio od 59 odsto u Inditeksu i njegovo bogatstvo se procjenjuje na 65,9 milijardi dolara.

Inditeks, čiji su najpoznatiji brendovi "zara", "masimo duti", "berška", ima 6.000 prodavnica širom svijeta. U posljednje tri godine, prihod kompanije je rastao 10 odsto godišnje.

Ortega Mera našla se na listi milijardera prvi put oktobra prošle godine, kada je potvrđeno da je njen udio u kompaniji Rosp Korunja 14 odsto.

Njen mlađi brat Markos naslijedio je osam odsto majčinog imanja.

Portparol španske milijarderke nije želio da komentariše navode o porodičnom bogatstvu.

Rosalija Mera je školu napustila sa 11 godina, da bi sa 13 počela da radi kao krojačica. Rosalija i Amansijo Ortega osnovali su Inditeks 1963. godine, a prvu Zara prodavnicu 12 godina kasnije. Razveli su se 1997, četiri godine prije nego što je Inditeks izašao na berzu.

Bonus video: