Ujgurski teroristi zvanično optuženi za napad na Tjenamen

Pekinška policija uhapsila je petoro osumnjičenih za koje su rekli da su radikalni islamisti koji planiraju sveti rat
65 pregleda 2 komentar(a)
Tjenanmen trg, Foto: Reuters
Tjenanmen trg, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2013. 10:10h

Šef kineske bezbjednosti Meng Djiandžu optužio je danas za smrtonosni napad na pekinškom trgu Tjenanmen ujgursku separatističku grupu, Islamski pokret Istočnog Turkestana, koju su SAD i Ujedinjene nacije označile kao terorističku organizaciju.

Djiandžu koji je jedan od 25 članova Politbiroa KP Kine zadužen za unutrašnju bezbjednost, Meng je rekao da iza napada u kome je petoro ljudi poginulo i najmanje 42 ranjeno stoji Islamski pokret Istočnog Turkestana, prenijela je agencija Rojters.

Kina je danas prvi put optužila tu ujgursku grupu za fatalni napad u Pekingu u ponedjeljak, kada su poginuli vozač zapaljenog automobila Usmen Hasan, čije ime ukazuje da je Ujgur, zatim njegova majka i supruga koje su bile sa njim u vozilu i dvoje prolaznika.

Pekinška policija uhapsila je petoro osumnjičenih za koje su rekli da su radikalni islamisti koji planiraju sveti rat.

Kineska vlada je napad zapaljenim automobilom na dobro čuvanom prijestoničkom trgu označila kao teroristički.

Mjere bezbjednosti pojačane su u Pekingu i u udaljenom zapadnom regionu Sindjing, domovini muslimanskih Ujgura.

Mnogi Ujguri nazivaju Sindđng Istočni Turkestan, a kineska vlada optužuje islamske ekstremiste da nasiljem žele da postignu nezavisnost.

Iako Peking tvrdi da je napad na Tjenanmenu unapred isplaniran, mnogi analitičari se s tim ne slažu i smatraju da sam napad ne nosi nijedno specifično obilježje koje bi moglo da se očekuje kada je napad brižljivo pripreman.

Međunarodne organizacije za ljudska prava smatraju da Peking optužuje tu ujgursku separatističku grupu za mnoge napade za koje ima vrlo malo dokaza za to, samo da bi imala razlog da poveća pritisak na Ujgure.

SAD i Ujedinjene nacije su Islamski pokret Istočnog Turkestana stavile na listu terorističkih organizacija poslije napada na SAD, 11. septembra 2001. godine.

Organizacija je skrenula pažnju javnosti uoči Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, kada je preuzela odgovornost za seriju fatalnih eksplozija širom Kine.

Bonus video: