"Mocha Selis"

Buenos Ajres: Srednja škola za transvestite

Prema podacima argentinskih vlasti, 70 odsto transvestita i transeksualaca u toj zemlji uključeno je u prostituciju
3 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2013. 12:58h

Škola "Mocha Selis" u Buenos Ajresu nije obična škola: to je srednja škola za transseksualce i transvestite.

Kako piše AFP, škola je otvorena 2012. godine, a glavni cilj je da pomogne transvestitima i transseksualcima da pokušaju da promijene svoje živote, "odvlačeći" ih od prostitucije.

Prema podacima argentinskih vlasti, 70 odsto transvestita i transeksualaca u toj zemlji uključeno je u prostituciju, a čak 85 odsto odustane od školovanja.

Školu "Mocha Selis" trenutno pohađa 40 učenika. Između ostalog, uče kuvanje, modni dizajn, bodi art.

Danijela Merkado uči da kuva.

"Kad sam na ulici, drogiram se... trošim novac, ne radim ništa. Ne idem u školu, smucam se okolo. Sad pokušavam da uradim nešto 'kako treba', da nađem neka nova interesovanja. Poput kuvanja. Ranije nisam imala taj poriv, ali sad ga imam", priča za AFP Danijela.

Kad je imala 13 godina, bila je dječak: otac ga je tukao kad je saznao da je homoseksualac i nije mu dozvoljavao da se druži sa braćom i sestrama jer je mislio da bi moglo biti "zarazno".

Prije nego što je saznala za "Mocha Selis", Danijela je skoro 15 godina provela na ulici.

Školu finansira država, a oni koji je uspješno završe dobijaju diplome.

Plan i program je organizovan tako da učenicima ne oduzima uobičajeno "radno vrijeme" na ulici - u prostituciji, objašnjava profesorka grafičkih umjetnosti Debora Kunja Alvares:

Škola je dobila ime po nepismenoj transseksualnoj prostitutki, koju su ubili policajci pošto je odbila da im da "novac za zaštitu"

"Ideja je da se časovi održavaju tokom dana, ne ujutro, zato što oni spavaju duže - pošto rade noću. Ideja je, dakle, da nastavu držimo popodne."

Škola je dobila ime po nepismenoj transseksualnoj prostitutki, koju su ubili policajci pošto je odbila da im da "novac za zaštitu".

Kako navodi AFP, takvi napadi nisu neuobičajeni za transeksualce u Argentini.

Njihov prosječan životni vijek je 35 godina - zbog nasilja kojem su izloženi i opasnih bolesti koje se prenose seksualnim putem.

Koordinator obrazovnog tima Fransisko Kvinjones smatra da će im školovanje pomoći da sami odlučuju o svojoj budućnosti: "Danas su u stanju da vide da imaju budućnost, da mogu da planiraju, sami da odlučuju i učine da se planovi ostvare. Niko drugi ne bi trebalo da odlučuje u njihovo ime."

Argentina je lagalizovala gej brakove 2010. godine. Dvije godine kasnije, parlament je usvojio Zakon o rodnom identitetu, koji dozvoljava transvestitima i tranšeksualcima da se izjasne o rodnoj pripadnosti onako kako je oni vide.

Prva generacija maturanata trebalo bi da završi "Mocha Selis" 2014. godine.

Galerija

Preporučujemo za Vas