Tripoli: Iz mora spasena 84 ilegalna emigranta

Svi emigranti su dobrog zdravstvenog stanja i prebačeni su u luku Zavija gdje su isporučeni agencijama
0 komentar(a)
Kubanski emigranti, Foto: Flickr
Kubanski emigranti, Foto: Flickr
Ažurirano: 31.10.2013. 11:29h

Libijska obalska straža spasila je 84 ilegalna afrička emigranta iz potopljenog broda u vodama blizu Tripolija, javila je agencija Lana pozivajući se na neimenovan zvaničan izvor.

"Libijska obalska straža, uz pomoć specijalnih snaga mornarice, spasila je 84 ilegalna emigranta različitih afričkih nacionalnosti, čiji je brod pretrpio havariju u vodama sjeverno od Tripolija", naveo je taj izvor.

Prema njemu, svi emigranti su dobrog zdravstvenog stanja i prebačeni su u luku Zavija gdje su isporučeni agencijama koje se bore protiv ilegalne emigracije.U utorak je oko 100 emigranata pobjeglo iz prihvatnog centra u Garijanu na jugozapadu Libije. Nakon toga, vlasti su uhapsile njih 75, prenio je AFP.

Sa obalom dužine 1.770 kilometara, Libija je jedna od omiljenih zemalja za tranzit "ilegalaca" sa juga i zapada Afrike koji žele da se domognu boljeg života u nekoj evropskoj zemlji.

Svake godine do EU pokušava da dođe na desetine hiljada migranata koji bježe od nasilja i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku.

Mnogi na taj put kreću u trošnim i nebezbjednim plovilima, koja su često prenatrpana, pa su česte nesreće u kojima strada veliki broj ljudi.

Bonus video: