SNOUDENOVA DOKUMENTA

NSA upala u baze podataka Gugla i Jahua

Gugl je izrazio žestoko negodovanje na ova najnovija otkrića i pokrenuo pravna pitanja
2 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2013. 09:33h

Američka Nacionalna agencija za bezbjednost (NSA) upala je u glavne komunikacione veze koje povezuju centre sa podacima Jahua i Gugla širom svijeta, prenio je Vašington post, pozivajući se na dokumente dobijene od bivšeg saradnika NSA Edvarda Snoudena.

Prema tajnom dokumentu od 9. januara 2013, NSA šalje milione podataka svaki dan iz unutrašnjih mrezza Jahua i Gugla u skladišta podataka u sjedištu agencije u Fort Midu, u državi Merilend, piše vašingtonski listi na svom vebsajtu. ,

U posljednjih 30 dana sakupljači na terenu preradili su i poslali u bazu više od 180 miliona novih podataka što bi ukazalo na to ko je poslao ili primio elektronsku poštu i kada, ali i sadržaj poruka kao što su tekst, zvuk i video, naveo je list.

Prema dokumentima koje je dao Snouden, milioni podataka sakupljaju se svaki dan sa internih mreža Gugla i Jahua.

Gugl je izrazio žestoko negodovanje na ova najnovija otkrića i pokrenuo pravna pitanja, uključujući i to da li je Agencija prekršila savezne zakone o prisluškivanju.

Novi detalji o pristupu NSA podacima Jahua i Gugla širom svijeta stigli su u vrijeme kada američki Kongres preispituje praksu vladinog sakupljanja podataka i ovlašćenja poslije žestoke reakcije evropskih vlada na otkrića da je NSA prikupljala podatke o milionima telefonskih i internet konunikacija u njihovim zemljama, uključujući i njihove lidere.

Podaci koje je NSA tako dobila, zatim su pregledani kroz program NSA nazvan "Muscular" kojim se upravlja zajedno s britanskim pandanom NSA, GCHQ, navodi se u dokumentu.

Detalji o programu prisluškivanja SAD počeli su da izlaze od kad je Snouden dao dokumente koje je uzeo od NSA listovima Vašington post i Gardijan u junu.

Snouden je dobio privremeni azil u Rusiji, a u SAD ga traže da odgovara zbog nedozvoljenog otkrivanja podataka. Direktor NSA general Kit Aleksander rekao je da agencija nije imala pristup kompjuterima Jahua i Gugla.

On je rekao za Blumberg TV: "Nemamo ovlašćenje da idemo u servere neke američke kompanije i uzimamo podatke". Novinari, medjutim, ocjenjuju da to nije direktan demanti najnovijih navoda.

Portparol Jahua je rekao da ta kompanija uvela stroge kontrole da zaštiti bezbjednost svojih centara podataka i da nije odobrila pristup tim centrima bilo NSA, ni bilo kojoj drugoj vladinoj agenciji.

NSA već ima pristup nalozima korisnika Gugla, Jahua i drugih internet kompanija kroz program koji je odobrio sud a zove se Prism. Prema tom odobrenom programu NSA, može da upadne u podatke tih kompanija i uzme imejlove, slike i drugo.

Američki zvaničnici rekli su da je taj program usko usredsređen na strane ciljeve, a tehnološke kompanije kažu da daju informacije samo kada dobiju sudski nalog za to.

Vašington post je naveo da NSA upada u centre s podacima širom svijeta. NSA ima mnogo slobodnije propise o tome šta smije da prikuplja van SAD o strancima.

Direktor Gugla za pravne poslove Dejvid Dramond rekao je da je kompanija dugo bila zabrinuta zbog mogućnosti ovakvog špijuniranja.

"Mi ne dajemo vladama, uključujući američku vladu, pristup našim sistemima. Ogorčeni smo na to koliko je vlada spremna daleko da ide da pokupi podatke sa naših privatnih mreža i to ukazuje na potrebu za hitnu reformu", rekao je Dramond.

Galerija

Preporučujemo za Vas