Sedam miliona maloljetnica godišnje rodi bebu

Prema UN, maloljetničke trudnoće su posebno zastupljene u zemljama u razvoju, u kojima se dešava 95% trudnoća i porođaja djevojčica mlađih od 18 godina
62 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2013. 17:16h

Broj maloljetničkih trudnoća u zemljama u razvoju opao je, ali ipak i dalje svake godine sedam miliona djevojčica mlađih od 18 godina rodi bebu, pokazuje najnoviji izvještaj UN.

Fond UN za stanovništvo posebno je upozorio na opasnosti s kojima se suočavaju djevojčice od 14 godina i mlađe, koje čine dva odsto od 7,3 miliona maloljetnica koje se porode godišnje u zemljama u razvoju.

Ta grupa djevojčica se suočava s najtežim i najdugotrajnijim društvenim i zdravstvenim posljedicima rađanja u maloljetničkom dobu.

Prema UN, maloljetničke trudnoće su posebno zastupljene u zemljama u razvoju, u kojima se dešava 95 odsto trudnoća i porođaja djevojčica mlađih od 18 godina.

Prema izvještaju, 10 odsto žena između 20 i 24 godine na Bliskom istoku imalo je najmanje jedan porođaj prije 18. godine, dok je takvih u južnoj Aziji 22 odsto, a u zapadnoj i centralnoj Africi 28 odsto.

Bonus video: