Japan odobrio uklanjanje radioaktivnog goriva iz "Fukušime"

Uklanjanje gorivnih šipki iz bazena za hlađenje reaktora broj četiri prvi je važan korak u procesu dekomisije
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2013. 11:26h

Japanska Uprava za regulisanje tržišta atomske energije dala je danas konačno odobrenje za uklanjanje gorivnih šipki iz jednog otvorenog bazena za hlađenje u oštećenoj zgradi sa reaktorima za koje se smatra da predstavljaju najveću opasnost u havarisanoj nuklearki "Fukušima Daići".

Uklanjanje gorivnih šipki iz bazena za hlađenje reaktora broj četiri prvi je važan korak u procesu dekomisije te nuklearke, za koji se očekuje da će potrajati decenijama, čija su tri reaktora oštećena u zemljotresu i cunamiju u martu 2011, prenijela je agencija AP.

Uprava je na svom nedjeljnom sastanku saopštila da je taj predlog za uklanjanje gorivnih šipki, koji je dao operater te nuklearke "Tokio elektrik pauer" (TEPKO), ispravan i da uklanjanje može da počne u novembru, kako je i planirano.

Reaktor broj četiri je isključen odmah nakon razornog zemljotresa, ali je zgrada u kojoj je on smješten oštećena u eksplozijama vodonika i požaru. Gorivne šipke u bazenu za hlađenje su od tada ohlađene i dovoljno su bezbjedne da bi mogle biti uklonjene, izjavili su zvaničnici Uprave.

Direktor Uprave Šunići Tanaka je, međutim, upozorio će uklanjanje gorivnih šipki iz reaktora broj četiri biti teško zbog rizika koji predstavljaju krhotine koje će padati u bazen tokom eksplozija.

"To je potpuno drugačija operacija od uklanjanja normalnih radioaktivnih gorivnih šipki iz bazena s potrošenim gorivom", rekao je Tanaka i dodao da uklanjanje mora da bude krajnje oprezno i strogo nadgledano i da to ne smije da se radi na silu jer šipke mogu da se polome.

On je upozorio da bi izvlačenje šipki silom i njihovo oštećenje ili lomljenje predstavljalo katastrofu jer bi dovelo do ispuštanja visoko radioaktivnog materijala.

Kompanija TEPKO planira da bazen u reaktoru broj četiri isprazni do kraja 2014. i da do 2020. ukloni

gorivne šipke i iz ostala tri oštećena reaktora.

U "Fukušimi" se posljednjih mjeseci desilo niz nezgoda, kao što je curenje radioaktivne vode iz skladišnih tankova, što je povećalo strahovanja da TEPKO neće biti u stanju da potpuno bezbjedno zatvori tu nuklearku.

Galerija

Bonus video: