Kina: Petoro uhapšenih zbog napada na Tjenanmenu

Ranije je javljeno da vlasti tragaju za osam muškaraca, za koje se vjeruje da su Ujguri, muslimani turskog porijekla
0 komentar(a)
Tjenanmen trg, Foto: Reuters
Tjenanmen trg, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2013. 11:19h

Kineske vlasti su uhapsile pet osoba zbog nedavnog samoubilačkog napada na Trgu Tjenanmen, koji je i zvanično okarakterisan kao teroristički akt.

U napadu je pet ljudi poginulo, a desetine su ranjene. Ranije je javljeno da vlasti tragaju za osam muškaraca, za koje se vjeruje da su Ujguri, muslimani turskog porijekla.

Pet osoba je poginulo, a 38 je povrijeđeno kada se u ponedjeljak automobil popeo na pješački dio Trga Tjenanmen, vozio njime pola kilometra, uletio u grupu turista, udario u ogradu i potom se zapalio.

Zaposleni u nekoliko hotela u Pekingu rekli su da im je policija dala naloge za potragu osam muškaraca koji su, sudeći po njihovim imenima, iz sjeverozapadne kineske oblasti Sinđang gdje žive Ujguri.

Rečeno im je da obavijeste policiju ako vide nekog od traženih ljudi.

Sedam od osam imena osumnjičenih tipična su za ujgursku manjinu koja govore turski, i većinski su stanovnici Sinđanga, a jedan je po imenu Kinez.

Ako se pokaže da su napad zaista izveli ekstremisti Ujguri - koji se godinama bune protiv kineske vlasti Sinđangu, to bi bio prvi napad van te oblasti u novijoj istoriji Kine.

Policija je već u ponedjeljak uveče poslala hotelima u glavnom gradu pitanje da li su tu viđena dva osumnjičena Ujgura. U Sinjdangu, velikoj autonomnoj oblasti na zapadnom obodu Kine, česti su nemiri za koje kineske vlasti uvek optužuju ujgurske ekstremiste.

Policija nije dala zvanično saopštenje o istrazi ili mogućem motivu za napad.

Bonus video: