Izrael oslobodio 26 palestinskih zatvorenika

Njihovo puštanje na slobodu bilo je uslov koji je palestinska strana postavila za obnovu pregovora
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2013. 11:06h

Izrael je rano jutros oslobodio 26 palestinskih zatvorenika, potvrdila je portparol izraelske zatvorske službe.

To je druga faza, od ukupno četiri, u okviru kojih će u roku od devet mjeseci biti ukupno oslobođeno 104 Palestinca.

Njihovo puštanje na slobodu bilo je uslov koji je palestinska strana postavila za obnovu pregovora s Izraelom poslije tri godine zastoja.

Portparol Sivan Vajcman je precizirala da je 21 Palestinac pušten na slobodu na Zapadnu obalu, a petoro u pojas Gaze. Na palestinskim teritorijama to je bio znak za početak velikog slavlja, koje je privuklo hiljade ljudi.

Mnogi Izraelci protivili su se takvom potezu jer puštene Palestince smatraju teroristima

Mnogi Izraelci protivili su se takvom potezu jer puštene Palestince smatraju teroristima koji su počinili užasne zločine. Svi koji su pušteni u drugoj fazi su bili osuđeni zbog ubistva Izraelaca, ali se većina napada dogodila prije potpisivanja privremnog mirovnog sporazuma Oslo 1993. godine, nazvanog po norveškoj prijestonici gdje se tajno pregovaralo.

Na osnovu tog sporazuma Palestinci su dobili ograničenu samoupraavu ali ne i nezavisnu državu, podsjeća AFP. Od 26 Palestinaca koji su sada oslobođeni samo dvojica nisu osuđena na doživotnu kaznu.Odluka o njihovom puštanju izazvala je veliku napetost u vladajućoj izraelskoj koaliciji.

Izrael je u međuvremenu najavio da će objaviti čitav niz tendera za širenje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali da se poklopi sa oslobođanjem Palestinaca.

Izrael je najavio novi projekat izgradnje u istočnom Jerusalimu, u kome Palestinci planiraju da proglase glavni grad svoje buduće države.

Izgradnja se smatra pokušajem izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da učini ustupak tvrdolinijašima, koji su ga oštro krtikovali zbog odluke o oslobađanju Palestinaca, osuđenih za ubistva Izraelaca.

Portparolka izraelskog Ministarstva unutrašnjih poslova precizirala je da se promovišu četiri nova projekta, uključujući 1.500 stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu. Na osnovu dogovora o obnovi pregovora Izrael je pristao da oslobodi 104 palestinska zatvorenika u četiri faze, u roku od devet mjeseci, koliko bi trebalo da traju pregovori u cilju da se postigne konačni mirovni sporazum.

Prethodni pregovori propali su krajem septembra 2010. godine samo nekoliko nedjelja nakon što su obnovljeni, jer Izrael nije htio da ispuni palestinski zahtjev o zamrzavanju širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu. Palestinci tamo namjeravaju da stvore nezavisnu državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze.

Galerija

Bonus video: