Tokio: Peking ugrožava mir

Kina je juče upozorila da bi navodni japanski plan za obaranje kineskih bespilotnih letjelica bio jednak "objavi rata"
3 komentar(a)
Itsunori Onodera, Foto: Beta/AP
Itsunori Onodera, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.10.2013. 08:55h

Ponašanje zvaničnog Pekinga u sporu sa Tokijom oko spornih ostrva ugrožava mir, izjavio je japanski ministar odbrane Itsunori Onodera.

Kina je juče upozorila da bi navodni japanski plan za obaranje kineskih bespilotnih letjelica bio jednak "objavi rata".

Komentari ministra Onodere bi mogli dodatno da podstaknu strahovanja da su Japan i Kina sve bliže konfliktu oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru, prenijela je agencija AFP.

"Vjerujem da upadi Kine u teritorijalne vode oko grupe ostrva Senkaku spadaju u 'sivu zonu' između mira i vanredne situacije", rekao je Onodera u razgovoru sa novinarima danas u Tokiju.

Zvanični Tokio i Peking se spore oko pomenute grupe ostrva otkad je Tokio u septembru 2012. kupio tri ostrva od jednog privatnog japanskog vlasnika.

Prošle nedjelje su japanski mediji izvjestili da je premijer Šinzo Abe dao zeleno svjetlo planovima za napad na bespilotne letjelice koje ne postupe u skladu sa upozorenjima da napuste japanski vazdušni prostor.

Prethodno je jedna takva letjelica uočena na putanji prema jugu Japana. Privatno su japanski političari izrazili uvjerenost kako nema sumnje u porijeklo te letjelice i podsjetili da je poznato kako Kina razvija flotu bespilotnih letjelica.

Kineski ministar odbrane je prošlog vikenda izjavio da bi mogući napad Japana na te letjelice "predstavljao ozbiljnu provokaciju i neku vrstu objave rata".

"Morali bismo da preduzmemo oštre protivmjere, a svaka eventualna posljedica bi bila odgovornost one strane koja je prouzrokovala provokaciju", upozorio je kineski ministar.

Bonus video: