Tunis u kandžama „seksualnog džihada“

Sve više Tunižanki odlazi u Siriju da bi zadovoljile potrebe islamističkih ekstremista
89 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2013. 08:38h

Kada su tunižanske vlasti saopštile da desetine mladih žena napušta svoje domove da bi pružale seksualne usluge islamističkim esktremistima u Tunisu i Siriji, mnogu su bili sumnjičavi, zbog čega je novinar BBC-ja Ahmed Maher odlučio da ispita istinitost ovih tvrdnji.

Mjesecima kruže glasine o „seksualnom džihadu“, ali su njegova rasprostranjenost i moguće veze sa ratom u Siriji i dalje misterija.

Korijeni ove priče su u planinskoj oblasti Čambi, na samoj granici Tunisa sa Alžirom. Ovaj zabačeni region je od decembra 2012. središte žestokih sukoba između tunižanske armije i ekstremista povezanih sa Al Kaidom.

Vlasti su saopštile da su uhapsile više Tunižanki u gradovima u blizini Čambija, koje terete da su imale seks sa ekstremistima kao dio kampanje popravljanja njihovog morala. Tunižani su uglavnom reagovali sa sumnjim a porodice uhapšenih žena su bile zatečene.

Novinar BBC-ja se sastao sa jednom od tih Tunižanki u Kasrinu, gradu koji je od prijestonice Tunisa udaljen četiri sata vožnje.

Ta 17-godišnjakinja je jedna od 19 djevojaka koje su u posljednja dva mjeseca uhapšene samo u ovom gradu.

Kritičari odbacuju navode kao političku propagandu

Njena majka tvrdi da ona sigurno nije uradila djela koja joj se pripisuju. A naročitoje zabrinuta jer kaže da njena ćerka ima „psihičke probleme“ i da se nalazi u istoj ćeliji sa odraslima, uprkos tome što je maloljetna.

„Nikada nije bila na planini Čambi. To su lažne optužbe. Bila je pobožna i odlazila je u džamiju“, kazala je majka. Zatražila je da se njeno ime ne spominje, jer je „ovo osjetljivo pitanje u našem konzervativnom gradu“.

„Nosila je veo preko cijelog tijela – mi kažemo da je to simbol čednosti, ne ekstremizma“.

Ispričala je i da je njena ćeka odlazila u džamiju Al Tavba, gdje je i uhapšena.

„Možda su joj ekstremisti isprali mozak, ne znam. Ali zahtijevam od ministarstva unutrašnjih poslova da je puste na slobodu, jer je maloljetna i ima konvulzije“.

Priča o „seksualnom džihadu“ se ponovo našla na naslovnim stranama prošlog mjeseca, kada je ministar unutrašnjih poslova Tunisa Lotfi bin Džido kazao da su žene putovale do planine Čambi, ali i u Siriju da bi podržale ekstremiste.

Naročito je istakao primjer Sirije.

„Tunižanske djevojke prođu kroz ruke 20, 30 ili 100 pobunjenika a vrate sa noseći plod seksualnog kontakata u ime seksualnog džihada i mi ništa ne radimo po tom pitanju i stojimo beskorisni“, kazao je pred poslanicima.

Mjesec dana ranije, šef nacionalne bezbjednsti Mostafa bin Amr kazao je na konferenciji za novinare da je policija uhapsila više Tunižanki koje su bile uključene u „seksualni džihad“.

Kritičari odbacuju ove tvrdnje kao neosnovane i kao političku propagandu.

Radio voditelj Zuhir Eldžis tvrdi da je cilj da se sugeriše da vladajuća islamistička partija Enhada žmuri na ekstremizam.

„Ministar unutrašnjih poslova nije ponudio jake dokaze. Ni statistike“, kazao je.

„On je izazvao kontroverzu, stvarajući utisak da je ovo veliki problem. Poznat je po tome što je politički neutralan, ali mislim da se našao usred političke igre ruvalskih partija“.

Portparol MUP-a Mohamed Ali al Aravi je poručio da imaju dokaze i priznanja, ali da će oni biti predstavljeni na sudu.

„Dokazi se zasnivaju na dojavama, presretnutim telefonskim pozivima i Fejsbuk stranicama. Takođe imamo priznanja, ali ne možemo otkriti identitet ovih žena i djevojaka jer je ovo osjetljivo pitanje u našem društvu“, kazao je.

U aprilu je je tunižanski muftija Ohman Batih šokirao javnost kada je izašao sa tvrdnjama da Tunižanke idu u Siriju da bi učestvovale u seksualnom džihadu. Tri mjeseca kasnije smijenjen je naredbom šefa države Muncifa Marzuka. Batik tvrdi da je to bila kazna zato što je progovorio o ovom problemu.

Drugi uticajni muslimanski učenjak, Šeik Farid Elbadž, kazao je za BBC da lično poznaje porodice čije su ćerke bile na Čambi i u Siriju kako bi seksualno zadovoljile ekstremiste, očito poštujući fatve koje su izdate na sirijskom frontu.

„Ovi ekstremisti zasnivaju svoje maliciozne fatve na pravilu da nužnost dopušta zabranjene stvari – u ovom slučaju privremene brakove kako bi se zadovoljile seksualne potrebe pobunjenika,“ kazao je.

„Islam zabranjuje ovu praksu, koja se svodi na dobrovoljno prostituisanje“.

Galerija

Bonus video: