Sirija: Vojska osvojila grad

Prema izvještaju TV Al-Majadin, vojska kontroliše sve putevi od planinske oblasti Kalamun gdJe je i dalje uporište oružanih grupa, prema kamenoj pustinji na jugu i jugoistoku od Homsa
7 komentar(a)
Sirija, Foto: The Washington Post
Sirija, Foto: The Washington Post
Ažurirano: 27.10.2013. 18:42h

Sirijska vojska oslobodila je danas hrišćanski grad Sadad, sjeverno od Damaska, javila je TV Al-Majadin.

U izvještajima se navodi da je popodne uništeno "posljednje uporište terorista" u istočnom dijelu tog mjesta koje se nalazi uz strateški put Damask-Homs.

Sirijski oficir koji je komandovao operacijom rekao je da su ekstremisti otvarali vatru iz crkve Svetog Teodora, koja pripada sirijskoj pravoslavnoj zajedinici, prenosi Itar-Tas.

"Potpuno su uništeni banditi koji su se tamo utvrdili. Vojnici su potom očistili trg El-Burdž", rekao je taj oficir.

Prema izvještaju TV Al-Majadin, vojska kontroliše sve puteve od planinske oblasti Kalamun gdJe je i dalje uporište oružanih grupa, prema kamenoj pustinji na jugu i jugoistoku od Homsa.

Associated press podsjeća na današnje saopštenje antirežimske Opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu da je u Sadadu, gdje se vojska bori za kontrolu s pobunjenicima povezanim sa Al Kaidom, u kome se navodi da je pet članova jedne porodice poginulo kada je jedna granata pala na njihovu kuću u petak uveče.

Prema riječima predstavnika Opservatorije Ramija Abdurahmana, nejasno je da li je projektil ispaljen sa pozicija sirijske vojske ili tvrdokornih pobunjenika koji su pokušavali da zauzmu grad proteklu nedjelju.

Američka agencija navodi da su pobunjenici vjerovatnije izabrali Sadad zbog strateške pozicije blizu glavnog autoputa sjeverno od Damaska, ali da su "ekstremisti među pobunjenicima neprijateljski raspoloženi prema sirijskoj hrišćanskoj manjini, koja većinom podržava predsjednika Bašara el-Asada u konfliktu“.

Bonus video: