Bez prava na vozačku dozvolu: Saudijske vlasti prijete pristalicama žena-vozača

Osuđenima bi mogla da bude određena kazna do pet godina zatvora
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2013. 17:33h

Saudijski zvaničnici saopštili su danas da bi mogli da budu uhapšeni svi koji budu pružali čak i internet podršku ženama vozačima u toj zemlji u kojoj motorna vozila mogu da voze samo muškarci.

Panarapski list El Hajat u današnjem izdanju citira izjavu portparola saudijskog ministra unutrašnjih poslova koji je rekao da bi sajber zakoni mogli da budu primijenjeni na svakoga ko bude podržavao kampanju žena vozača.

Prema tim zakonima, osuđenima bi mogla da bude određena kazna do pet godina zatvora i visoka globa.

Saudijske aktivistkinje koje su stekle vozačke dozvole u inostranstvu najavile su za sjutra protest, a internet je imao ključnu ulogu u njihovim pokušajima da dopru do međunarodnih medija i organizuju demonstracije, poput već održanih prošle godine.

Mada u Saudijskoj Arabiji ne postoji zakon koji ženama zabranjuje da voze, one to ipak ne smiju, prema pravilima koja propisuju ultrakonzervativne salafističke vjerske vođe, veoma moćne u toj apsolutističkoj monarhiji.

Saudijska Arabija je posljednjih godina usvojila neke reforme, uključujući i dozvolu ženama da sjede u nacionalnom savjetodavnom vijeću, kao i pravo da glasaju i kandiduju se za lokalne izbore 2015.

Galerija

Bonus video: