Južna Koreja ispituje šestoro svojih državljana koji su se vratili iz Sjeverne Koreje

Ni Seul niti Pjongjang nisu iznijeli više detalja o šestorici muškaraca starih od 27 do 67 godina
0 komentar(a)
Kesong, Foto: Beta/AP
Kesong, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.10.2013. 10:11h

Šest državljana Južne Koreje prešlo je danas demilitarizovanu zonu iz susjedne Sjeverne Koreje i vratilo se kući gdje će biti ispitani kako su se našli kod sjjevernog susjeda i zbog čega su ih vlasti u Pjongjangu oslobodile.

Ni Seul niti Pjongjang nisu iznijeli više detalja o šestorici muškaraca starih od 27 do 67 godina.

U Južnoj Koreji je krivično djelo ako neko otputuje u Sjevernu Koreju bez vladine dozvole i za to je zaprijećena kazna od 10 godina zatvora.

Pjongjang je ranije saopštio da su šestorica Južnokorejaca dobrovoljno ušli u zemlju.

Kako je prenio AP, mnogi u Južnoj Koreji neočekivano oslobađanje šestorice Južnokorejaca doživljavaju kao gest pomirljivosti nakon što je Sjeverna Koreja iznenadno odlučila da privremeno prekine susrete članova porodica, koje su ostale razdvojene zbog korejskog rata vođenog od 1950. do 1953. godine, kao i zbog predstojećih dogovora da se obnove pregovori oko zajedničkih projekata.

Prije nego što su obustavljena, planirana ujedinjavanja porodica viđena su kao primjer popuštanja napetosti između dve države i povratak diplomatiji.

Povratak šestorice građana Južne Koreje u zemlju, uslijedio je u trenutku kada je Pjongjang odobrio posjetu naredne sedmice 24-orici južnokorejskih poslanika u nedavno ponovo pokrenut, zajednički industrijski kompleks Kesong.

Kesong je bio posljednji simbol saradnje dvaju Koreja pijre no što je Pjongjang odlučio da povuče svojih 53.000 radnika i zatvori zonu.

Ova zona je funkcionisala tako što je Južna Koreja davala menadžere i znanje, a Sjeverna Koreja radnu snagu.

Bonus video: