Island je najravnopravnija zemlja na svijetu

Za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo nema podataka, dok je Srbija na 42. mjestu, a Hrvatska na 49.
0 komentar(a)
Rejkjavik, Island, Foto: Shutterstock
Rejkjavik, Island, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.10.2013. 10:03h

Svjetski privredni forum (WEF), petu godinu zaredom, ocjenjuje Island kao najravnopravniju zemlju na svijetu, navodi BBC.

Prema ocjenama Foruma, Island je zemlja u kojoj žene uživaju najveći stepen jednakosti u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, te zemlja gdje je najvjerovatnije da će žene u cjelosti učestvovati u političkom i privrednom životu.

Evropa ima sedam zemalja u top 10. Osim Islanda, na vrhu ove liste nalaze se i druge nordijske zemlje – Finska, Norveška i Švedska. Filipini, kao peti na ovoj listi, su najbolje rangirani azijski narod. Među top 10 su još Irska, Novi Zeland, Danska i Švajcarska, dok je Nikaragva, na desetom mjestu, najbolje plasirana zemlja sa američkog kontinenta, prenosi portal Radiosarajevo.ba.

Za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo nema podataka, dok je Srbija na 42. mjestu, a Hrvatska na 49. Slovenija je 38., Makedonija 57., a Albanija, kao najslabije rangirana balkanska zemlja sa velikom stopom nejednakosti, 108.

Velika Britanija je na 18., a SAD je na 23 mjestu.

G20, grupa vodećih industrijskih zemalja, nema predstavnika u top 10, kao ni Bliski Istok i Afrika.

Rodna razlika širom svijeta u 2013. godini se smanjila, čak 86 zemalja od 133 analizirane pokazalo je napredak. Međutim, jedna od autorki izvješća, Saadia Zahidi, kaže da je “promjena definitivno spora”.

Bonus video: