Izrael priznao razilaženje u stavovima s SAD-om oko iranskog pitanja

Izraelski mediji pišu kako Netanjahu strahuje da bi SAD mogle prihvatiti ublažavanje sankcija kao odgovor na novu politiku koju je pokrenuo iranski predsjednik Rohani
1 komentar(a)
Juval Stajnic, Foto: Beta/AP
Juval Stajnic, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.10.2013. 07:54h

Izraelski ministar za strateška pitanja Juval Stajnic danas je priznao da između SAD i Izraela postoje "manje razlike" oko iranskog nuklearnog pitanja.

"Poput Amerikanaca i mi vidimo isti konačni cilj - spriječiti Iran da dođe do nuklearnog oružja, no u našim stavovima o tome postoje manje razlike", rekao je Stajnic za izraelski Javni radio.

Ministar koji je trenutno u posjeti Vašingtonu, inače blizak saradnik premijera Benjamina Netanjahua, nije govorio o pojedinostima, ali je istakao kako "ni u kojem slučaju ne bi trebalo ublažavati sankcije protiv Irana".

Na pitanje o mogućnosti da Iranci koriste nuklearnu energiju u civilne svrhe, Stajnic je odgovorio kako bi Izraelci mogli prihvatiti takvu mogućnost pod uslovom da se Teheran odrekne proizvodnje obogaćenog uranijuma i da se njime snabdijeva iz inostranstva.

Izraelski mediji pišu kako Netanjahu strahuje da bi SAD mogle prihvatiti ublažavanje sankcija kao odgovor na novu politiku koju je pokrenuo iranski predsjednik Hasan Rohani.

Netanjahu je u srijedu u Rimu dugo razgovarao s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, a veći dio razgovora bio je posvećen iranskom pitanju.

Bonus video: