Pakistan traži da SAD prekinu napade bespilotnim letjelicama

Navaz Šarif je kazao da "upotreba bespilotnih letjelica nije samo kršenje suvereniteta zemlje već ide i nauštrb pakistanske borbe protiv terorizma"
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2013. 07:27h

Pakistanski premijer Navaz Šarif koji je u službenoj posjeti Vašingtonu, zatražio je u srijedu od predsjednika Baraka Obame da zaustavi napade bespilotnim letjelicama.

"Spomenuo sam pitanje bespilotnih letjelica na našem sastanku, insistirajući da je potrebno zaustaviti takve napade", rekao je Šarif novinarima nakon sastanka s Obamom u Bijeloj kući.

Američki predsjednik nije posebno spomenuo to pitanje pred novinarima, a u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka kaže se da su odnosi dviju zemalja "utemeljeni na principima poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Od 2004. između 2.000 i 4.700 ljudi, među kojima stotine civila, ubijeno je u više od 300 napada bespilotnim letjelicama, u plemenskim zonama na sjeverozapadu Pakistana.

Šarif je već u utorak u govoru na jednoj konferenciji u Vašingtonu naglasio da "upotreba bespilotnih letjelica nije samo kršenje suvereniteta zemlje već ide i nauštrb pakistanske borbe protiv terorizma".

Obama je novinarima rekao da se "premijer jasno angažovao na smanjivanju uticaja terorizma na Pakistan".

Odnosi Vašingtona i Islamabada imali su posebno tešku krizu nakon američkog napada u kojem je u maju 2011. ubijen Osama bih Laden koji se skrivao na pakistanskoj teritoriji. Odnosi su danas najviše opterećeni pitanjem bespilotnih letjelica.

Obama je takođe obećao da će raditi na sporazumu s Avganistanom za razdoblje nakon 2014. koji će biti dobar i za Pakistan.

Do kraja 2014. iz Avganistana treba da se povuče oko 87.000 vojnika NATO-a. Obama je izrazio uvjerenost u skoro postizanje sporazuma s avganistanskim vlastima, koji će "biti ne samo dobar za Avganistan, nego će dugoročno štititi i Pakistan".

Galerija

Bonus video: