Tolokonjikova premještena u novi zatvor

Federalna služba za izvršenje zatvorskih sankcija premještaj u Čuvašiju nije mogla da potvrdi, a Verzilov se poziva na sopstvene izvore
0 komentar(a)
Nadežda Tolokonjikova, Foto: Rojters
Nadežda Tolokonjikova, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.10.2013. 16:38h

Osuđenu članicu pank benda Pusi Rajot Nadeždu Tolokonjikovu koja je štrajkovala glađu zbog uslova u zatvoru u Mordoviji, prebaciju u zatvor u republici Čuvašija.

Ona će biti prebačena u zatvor u gradu Alatir, saopštio je danas njen suprug Pjotr Verzilov, a prenose ruski mediji.

Verzilov je to napisao na svom Tviteru, a potom i ponovio za informacioni internet porta Lenta.ru.

Federalna služba za izvršenje zatvorskih sankcija premještaj u Čuvašiju nije mogla da potvrdi, a Verzilov se poziva na sopstvene izvore.

Tolokolnikova, koja je štrajkovala glađu od 23. septembra do 1. oktobra, počela je novi štrajk glađu prošle nedjelje kada se ispostavilo da je, uprkos zvaničnim obećanjima da će biti premještena, vraćena u isti zatvor.

Prvi štrajk glađu članica Pusi Rajot, osuđena na sve godine zatvora za huliganstvo i izazivanje vjerske mržnje zbog "pank molebana" u Hramu Hrista Spasitelja, počela je zahtjevajući da se prekine izrabljivanje zatvorenica i da se ona premjesti u drugi zatvor zbog toga što joj u upravi zatvora, tvrdila je, prijete smrću.

Većinu tvrdnji iz otvorenog pisma Tolokonjikove o prekovremenom radu i izrabljivanju zatvorenica potvrdili su, nakon inspekcije, članovi Predsjedničkog savjeta za ljudska prava uz istovremni zaključak da je štrajk glađu članice Pusi rajot organizovan i potpomognut spolja.

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jekatarina Samućevič osuđene su na po dvije godine zatvora zbog "pank molebana" u febrauru 2012. godine kada su u crkvi u Moskvi izvele pjesmu "Bogordice, otjeraj Putina".

Bonus video: