Džon Keri: Bez dogovora "masakr će se nastaviti"

U Londonu su danas predstavnici "Prijatelja Sirije", 11 zapadnih i arapskih zemalja, imali sastanak sa predstavnicima sirijske opozicije
2 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.10.2013. 20:17h

Ako se rješenje sirijske krize ne nađe kroz pregovore, "masakr će se nastaviti", izjavio je danas američki državni sekretar Džon Keri.

U Londonu su danas predstavnici "Prijatelja Sirije", 11 zapadnih i arapskih zemalja, imali sastanak sa predstavnicima sirijske opozicije.

"Postignut je dogovor da je neophodno da se sjedne za pregovarački sto. Bez dogovorenog rješenja, masakr će se nastaviti, čak pojačati", rekao je Keri na konferenciji za novinare poslije sastanka.

Zadatak tih jedanaest zemalja u rješavanju sirijske krize jeste da uradimo sve što je u našoj moći kako bi se izašlo u susret opoziciji i kako bi ona mogla efikasno da pregovara, rekao je američki zvaničnik.

"Prijatelji Sirije" nastoje da utiču na podijeljenu sirijsku opoziciju da zajednički nastupi na pregovorima koji su planirani u novembru u Ženevi.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg istakao je danas podršku zapadnih lidera umjerenoj struji sirijske opozicije.

Hejg je dodao da se ulažu napori da se sve strane dovedu za pregovarački sto u Ženevi, kao i da je fokus na formiranju prelazne vlade za Siriju.

On je podvukao da sirijski predsjednik Bašar el-Asad neće imati nikakvu ulogu u toj vladi, što je ključni zahtjev sirijske opozicije.

Ministri spoljnih poslova zmalja EU pozvali su juče sirijsku opoziciju da ne odbija aktivno i jedinstveno učešće na međunarodnoj konferenciji "Ženeva 2" - o uspostavljanju mira u Siriji, predviđenoj za novembar.

Bonus video: