Netanjahu: Sirijom ne vlada Asad, već Iran

On je upozorio SAD da ne ublažavaju ekonomske sankcije protiv Islamske Republike
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2013. 10:27h

Sirijom vlada Iran, a ne sirijski predsjednik Bašar Asad, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

On je upozorio SAD da ne ublažavaju ekonomske sankcije protiv Islamske Republike prije nego što u potpunosti razmontira svoj program nuklearnog oružja.

"Ne mislim da je Asad na vlasti. Mislim da je Iran na vlasti. Jer u osnovi Sirija je postala iranski protektorat. Iranski sljedbenik, Hezbolah, se bori za Asada, za njegovu armiju. U mjeri u kojoj on ima armiju, to je armija Hezbolaha", rekao je Netanijahu za TV mrežu NBC.

Netanijahu je reagovao nakon što je američki sekretar za finansije Džejkob Lu u emisiji američke TV mreže dva puta istakao da je prerano razgovarati o finansijskom nagrađivanju Irana.

SAD mora vidjeti da Iran uklanja svoj kapacitet za razvoj nuklearnog oružja, prije nego što razmatra da mu obezbijedi ekonomsko olakšanje, rekao je Lu, prenose izraelski mediji.

"Moramo vidjeti stvarni opipljivi dokaz za to i nećemo praviti poteze u odnosu na sankcije dok ne vidimo tu vrstu kretanja", kazao je Lu.

Američki diplomata je kazao da smatra da "sankcije djeluju i zato su diskusije počele", aludirajući na prošlonedjeljnu obnovu pregovora velikih sila i Irana o iranskom kontroverznom nuklearnom programu.

Izrael insistira da iranski nuklearni program mora biti potpuno razmontiran i obogaćeni uranijum uklonjen iz zemlje, prije nego što se ponudi ublaženje sankcija.

Netanijahu će, kako se očekuje, istu poruku prenijeti američkom državnom sekretaru Džonu Keriju, kada se s njim bude sastao u Rimu u sredu.

Izraelski ministar Juval Stajnic, zadužen za obavještajne poslove, na tome će insistirati kada bude vodio strateški dijalog s američkim zvaničnicima u Vašingtonu sjutra i u srijedu, uključujući američki tim koji je učestvovao u pregovorima u Ženevi prošle nedjelje.

Netanijahu je rekao za NBC- ako SAD ublaže sankcije u zamjenu za dogovor s Iranom, druge zemlje će se odmah ugledati na njih i Teheran će zadržati svoju sposobnost za razvoj nuklearnog oružja.

"Ima mnogo zemalja koje samo čekaju signal da se oslobode režima sankcija", rekao je Netanijahu.

Galerija

Bonus video: