VaNREDNO STANJE

Australija: Prijeti spajanje tri velika požara

BC navodi da je 11-godišnji dječak iz područja Port Stefans uhapšen danas zbog sumnje da je namjerno zapalio dva požara 13. oktobra
101 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2013. 08:11h

U australijskoj državi Novi Južni Vels uvedeno vanredno stanje zbog požara.

Takvo stanje zapravo omogućava službama za vanredne situacije da mogu da nalože obaveznu evakuaciju i prekinu snabdijevanje gasa i električne energije ukoliko to bude potrebno.

Jedan muškarac je umro, vjerovatno od srčanog udara, dok je pokušavao da zaštiti svoju kuću od požara, pošto je na stotine ljudi ostalo bez krova nad glavom zbog 58 šumskih požara koji i dalje gore, od kojih je samo 14 stavljeno pod kontrolu.

BBC navodi da je 11-godišnji dječak iz područja Port Stefans uhapšen danas zbog sumnje da je namjerno zapalio dva požara 13. oktobra, a australijska vojska istražuje da li možda vojna vježba korišćenja eksploziva možda pokrenula šumski požar.

Zvaničnici navode da će se uslovi, vjerovatno, pogoršati ove nedjelje, pa je komesar ruralne vatrogasne službe NJV Šejn Ficsimons rekao je da postoji opasnost da se požar u Litgovu stopi s vatrom na planini Viktorija i da "u najgorem slučaju" vatra može da se spoji sa trećim požarom u Springvudu, bez obzira na stalnu angažovanost vatrogasne službe.

Angažovanost vatrogasaca biće nastavljena tokom ove nedjelje, pošto se očekuje da će vremenski uslovi postaviti "novi izazov" do srijede i očekuje se izuzetno toplo vrijeme i veoma jak vjetar, poslije neobičajeno toplog septembra

Galerija

Preporučujemo za Vas