Predsjednik agencije AP optužuje SAD za gušenje slobode informisanja

"Treba biti oprezan sa vladom koja previše voli tajne", rekao je Geri Pruit
1 komentar(a)
Geri Pruit, Foto: Beta/AP
Geri Pruit, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.10.2013. 07:00h

Vlade koje pokušavaju prisiliti svoje državljane da odluče između slobode informisanja i nacionalne sigurnosti stvaraju lažnu dilemu i slabe demokratiju, rekao je predsjednik agencije Associated Press (AP), Geri Pruit na skupu Interameričke asocijacije novinara (IAPA - SIP) u Denveru.

Pruit je posebno optužio administraciju američkog predsjednika Baraka Obame da je "prisvojila izvore informacija kao što to nije napravila nijedna prethodna vlada", upoređujući neke postupke s praksom autoritarnih režima.

"Treba biti oprezan sa vladom koja previše voli tajne", rekao je Pruit.

"Takva vlada prisiljava građane da biraju između slobode informisanja i nacionalne sigurnosti a to je lažna dilema", naglasio je on na skupu u Denveru na kojem se okupilo oko 300 urednika i članova uprave medijskih kuća.

Predsjednik AP-a je rekao da prisluškivanje telefona novinara njegove agencije, koje je sprovelo američko ministarstvo pravosuđa, predstavlja otvoreno kršenje prvog amandmana ustava SAD.

Ministarstvo pravosuđa SAD je 2012. tajno prisluškivalo novinare AP-a nakon što je agencija objavila kako je u Jemenu spriječen napad na avion koji je trebalo da leti za SAD. U to vrijeme predsjednik Obama tvrdio je da nema informacija o terorističkim planovima za napad na ciljeve u SAD i američke interese u svijetu.

Ministarstvo je tvrdilo da pokušava da utvrdi odakle "cure" informacije o antiterorističkim aktivnostima. AP je obaviješten o prisluškivanju godinu dana nakon što je ta akcija ministarstva sprovedena.

Interamerička asocijacija novinara je udruženje koja zagovara prava novinskih i medijskih organizacija u Južnoj i Sjevernoj Americi, koje je osnovano 1943. godine i predstavlja više od 1.300 novina i časopisa.

Bonus video: