Nju Delhi: Svjetski centar trgovine djecom

Nju Delhi je na zlom glasu kad je riječ o crnom tržištu za otete žene i decu, koje se stalno širi. Prema zvaničnim podacima, oko 38.000 žena i dece oteto je samo prošle godine
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2013. 14:25h

Desetine hiljada djece godišnje žrtve su trafikinga na jugu Azije, a Nju Delhi postao je utočište za kriminalce koji prodaju devojčice da bi postale prostitutke, prisilno se udale ili postale jeftina radna snaga.

Prije dva mjeseca, jedan trgovac ljudima prevario je porodicu sa istoka Indije tvrdeći da će najmlađoj ćerki pomoći da dođe u Delhi pošto joj je bila potrebna zdravstvena pomoć, odveo je u udaljeno selo, držao je protiv njene volje i prodao za 900 dolara novom "mužu", piše AFP.

Uspjela je da pobjegne i u policijskoj stanici je prvo obrisala znak koji na čelu nose sve udate žene. "Dan i noć, strahovala sam šta me još čeka. Zalupio bi vrata i svašta mi radio", priča prestravljena djevojčica

U Indiji, zemlji u kojoj živi skoro polovina robova koji danas postoje u svijetu, njen slučaj je "svakodnevna priča". Globalni indeks ropstva, objavljen prošle sedmice, navodi brojku od 13,39 miliona ljudi koji su u Indiji žrtve prinudnog rada.

Nju Delhi je na zlom glasu kad je riječ o crnom tržištu za otete žene i decu, koje se stalno širi. Prema zvaničnim podacima, oko 38.000 žena i dece oteto je samo prošle godine, što je porast od 15 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Kad ih dovedu u glavni grad Indije, prodaju ih zbog prostitucije, ropskog rada i, sve češće, da bi ih prisilno udali. Za prisilnu udaju najčešće ih šalju u sjeverne indijske države, gde vlada disproporcija u broju muškaraca i žena.

Danas je to moje dijete, sutra će biti neko drugo

Devojčica od 13 godina oteta je na putu od škole do kuće na istoku Indije i pronađena mrtva u Delhiju sedam dana kasnije. Otac je došao u glavni grad ni ne sluteći da će je kući vratiti u kovčegu.

"Mora nešto da se preduzme... Danas je to moje dete, sutra će biti neko drugo. Ako ovo ne spriječimo, nastaviće se. Mora da se zaustavi, hitno", kaže otac te žrtve trafikinga, Navin Haro.

U forenzičkom izvještaju, navodi se da je umrla prirodnom smrću, od posljedica malarije, pa policija nema proceduralni razlog da istražuje njen slučaj. Uprkos pokušajima vlasti da stanu na put ovoj nelegalnoj trgovini, stopa procesuiranja ovih krivičnih dela veoma je niska.

"Kriminal ne poznaje nadležnosti i granice između država. Zato je neophodno povezivanje, stvaranje mreže agencija koje će se (na nivou cele Indije) pozabaviti ovim problemom.

Tada ćemo imati preciznije informacije o trgovcima ljudima i na osnovu tih informacija istražiti razgranatost kriminala, od izvora do krajnje destinacije", kaže za AFP Bamati, koja je stručnjak za pitanja trafikinga i bivši visoki zvaničnik indijske vlade.

Galerija

Bonus video: