Sanders riješen da zbaci „lažova” i „rasistu”

Senator, koji je postao progresivna politička zvijezda 2016, pokušaće još jednom da osvoji nominaciju Demokratske stranke za predsjednika SAD
1914 pregleda 0 komentar(a)
Sanders, Foto: Reuters
Sanders, Foto: Reuters

Američki senator Berni Sanders, progresivni populista koji je bio žestok rival Hilari Klinton u kampanji za Bijelu kuću 2016, objavio je juče da će ponovo pokušati da osvoji predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2020.

Sanders (77) samozvani demokratski socijalista koji je u kokusu sa demokratama, uključuje se u demokratsku trku koja već ima veliki broj kandidata, uključujući senatore Korija Bukera iz Nju Džersija, Kamalu Haris iz Kalifornije, Kirsten Džilibrand iz Njujorka, Ejmi Klobučar iz Minesote i Elizabet Voren iz Masačusetsa.

Sanders, rođen u Bruklinu, objavio je kandidaturu u mejlu poslatom pristalicama, obećavši da će izgraditi ogroman pokret običnog naroda kako bi se suprotstavili interesima koji, kako kaže, dominiraju vladom i politikom.

Njegova kampanja je saopštila da je prikupila milion dolara za tri i po sata otkad je objavljena. Ako uspije da ostvari plan, Sanders bi postao najstariji predsjednički kandidat u istoriji SAD.

Poručio je da će forsirati mnoga od pitanja koja su obilježila njegovu kampanju 2016. i imala odjeka kod mladih birača, uključujući univerzalnu zdravstvenu zaštitu, povećanja minimalne zarade po satu na 15 dolara i besplatne školarine za javne koledže.

„Naša kampanja je usmjerena na stvaranje vlade i ekonomije koje koriste mnogima, a ne samo nekolicini”, rekao je Sanders i obećao „veoma različitu kampanju” u namjeri da zbaci republikanskog predsjednika Donalda Trampa.

U mejlu je predstavio niz političkih pitanja, Sanders takođe kaže: „Dobro znate, isto kao i ja, da živimo u kritičnom i opasnom trenutku u američkoj istoriji”.

Trampa je opisao kao „najopasnijeg predsjednika u modernoj istoriji Amerike”.

„Kandidujemo se protiv predsjednika koji je patološki lažov, prevarant, rasista, seksista, ksenofob i neko ko podriva američku demokratiju dok nas vodi u autoritarnom pravcu.”

Reagujući na objavu, portparolka Trampove kampanje Kejli Mekeni je rekla: „Berni Sanders je već pobijedio u debati na preliminarnim izborima demokrata jer svaki kandidat podržava njegov oblik socijalizma.

„Međutim, američki narod će odbaciti njegov program visokih poreskih stopa, zdravstva pod kontrolom vlade i tetošenja diktatora poput onih u Venecueli.”

Sandersova kampanja 2016. je uspjela da osvoji 23 države u takmičenju za nominaciju, ali je izazvala tenzije između establišmenta stranke i liberalnog krila, koje su podijelile demokrate 2016. i još pogađaju tu stranku.

Sanders je prema anketama bio među prvima kao mogući kandidat demokrata 2020, ali bi mu širok spektar progresivnih kandidata mogao otežati da se istakne i privuče isti nivo podrške kao prije četiri godine, piše Rojters.

Bivši gradonačelnik Barlingtona, u Vemontu, dobio je mjesto u američkom Predstavničkom domu 1990. i postao prvi nezavisni kandidat koji je izabran u taj dom nakon 40 godina. Sanders je 2006. osvojio mjesto u Senatu a 2018. treći šestogodišnji mandat.

Sanders je Trampa opisao kao najopasnijeg predsjednika u modernoj istoriji Amerike

Njegova kandidatura protiv Klintonove, bivše prve dame, američke senatorke i državne sekretarke, bila je značajna zato što je izgledalo da će se malo koji demokrata usuditi da ospori njenu plan da osvoji nominaciju. Sandersova kandidatura je brzo postala fenomen dok se obraćao sve brojnijim masama i dobio vatrenu podršku na društvenim mrežama.

Za razliku od Klintonove, odbio je da prima novac od korporativnih komiteta za političku akciju (PAC) i oslanjao se na poplavu malih donacija.

Preliminarni izbori koji će odrediti ko će predstavljati stranku počinju u februaru 2020. u Ajovi, a pobjednik iz redova demokrata će se vjerovatno suočiti sa Trampom na opštim izborima u novembru.

Neke pristalice bi mogle poželjeti novo lice

Sanders ulazi u trku sa jasnom snagom, uključujući široko priznanje imena, dokazanu sposobnost da prikuplja novac od malih donatora, kao i posvećenu bazu vatrenih pristalica.

Međutim, kako navodi BBC, neke bivše pristalice bi mogle poželjeti novo lice. To bi moglo dovesti do sukoba sa onima koji vjeruju da je Berni „revolucija” jedini put naprijed i otvoriti demokratske rane iz prošle kampanje.

Sanders će suočiti i sa pitanjima o svojim godinama i značaju u stranci koja sve više unapređuje raznovrsnije i svježe glasove, uključujuči glasove žena i manjina - grupa koje je imao problema da pridobije 2016.

Za razliku od 2016, kada je Hilari Klinton uveliko izbjegavala da se sukobljava sa senatorom iz Vermonta iz straha da ne otuđi birače, njegovi oponenti neće imati takav zazor ovoga puta, ocjenjuje BBC.

Bonus video: