Sirija: U samoubilačkom napadu nastradalo 16 pripadnika vladinih snaga

Nakon napada izbile su dosad najžešće borbe između pobunjenika i vladinih snaga u Džaramnu, jednom od jugoistočnih predgrađa Damaska
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2013. 12:24h

Najmanje 16 vojnika snaga sirijskog režima nastradalo je danas u samoubilačkom napadu automobilom bombom i u borbama između vojske i pobunjenika blizu Damaska, javila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Samoubilački napad izveo je pripadnik grupe Front Al-Nosra, džihadističke grupe povezane s Al Kaidom.

Nakon napada uslijedile su borbe oko strateške brane između oblasti Mleha, u rukama pobunjenika, i predgrađa Džaramana koje se smatra uporištem vladinih snaga, navela je sirijska nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu.

Pobunjenici kontrolišu veliki dio teritorije oko Damaska, ali Džaramana, oblast u kojoj žive hrišćani i Druzi, vjerna je predsjedniku Bašaru al-Asadu. Borci opozicionih snaga su i ranije napadali ovo predgrađe.

Novinska agencija Sana, bliska režimu u Damasku, takođe je izvijestila da je bilo mrtvih i povrijeđenih u napadu koji su izveli "teroristi", kako vlasti nazivaju pobunjenike, na ulazu u Džaramanu, sa strane Mlehe.

Poslije napada izbile su borbe između pobunjenika i vladinih snaga. Pobunjenici su granatama gađali Džaramanu, naveli su stanovnici.

Ove borbe u kojima učestvuju islamističke grupacije pobunjenika najžešće su do sada na ulazu u Džaramnu, jednog od jugoistočnih predgrađa Damaska.

"Brana je takoreći pod kontrolom pobunjenika i vojna avijacija je izvela četiri napada na tu oblast u pokušaju da ih potisne", rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije, koja dobija informacije od velike mreže aktivista i ljekarskih izvora.

Ako pobunjenici potpuno preuzmu kontrolu nad branom, Džaramana, jedno od važnih režimskih uporišta biće potpuno nezaštićena, ocijenio je Rahman.

Asad ima podršku sirijskih etničkih i vjerskih manjina, uključujući hrišćane i članove njegove vjerske grupe, Alavita. Većina pobunjenika pripada većinskim sunitskim muslimanima.

Galerija

Bonus video: