sirija u fokusu

Rusija smatra preuranjenim Kerijev prijedlog o načinu uništavanja hemijskog oružja

Keri nije precizirao kako bi se sprovela predložena operacija
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Džon Keri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.10.2013. 12:49h

Prijedlog američkog državnog sekretara Džona Kerija da se sirijsko hemijsko oružje preveze brodom van zemlje je preuranjen, ocijenilo je danas rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Keri je u četvrtak izjavio za radio NPR (National Public Radio) da bi to hemijsko oružje moglo da bude prevezeno brodom van regiona da bi bilo uništeno u potpunoj bezbjednosti.

On nije međutim objasnio kako bi se sprovela ta operacija koja je tehnički vrlo kompleksna, posebno u jednoj zemlji u ratu.

Poslušajte čitav intervju sa Džonom Kerijem na NPR-u >>>

Rusko ministarstvo je u današnjem odgovoru na svom internet sajtu navelo da "stručnjaci sada razmatraju različite opcije i tehničke potrebe za uništenje sirijskog hemijskog oružja, uključujući i van Sirije".

Ministarstvo je ukazalo da taj posao nije još završen i da je po njihovoj ocjeni "suviše rano govoriti o nekom konkretnom načinu da se to uradi".

Na terenu Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OIAC) čiji su stručnjaci stigli 1. oktobra u Siriju, objavila je da je provjerila skoro polovinu lokacija na kojima treba da se uništi hemijsko oružje do sredine 2014. godine.

Ta misija je poslata u Siriju na osnovu rusko-američkog dogovora od 14. septembra.

Dogovor je postignut u trenutku kad su se SAD spremale da izvrše vojni udar na Damask zbog hemijskog napada blizu sirijske prijestonice 21. avgusta za koji se smatra da je odgovoran režim predsjednika Bašara al-Asada.