Liban: Orao ranjen jer je izraelski "špijun"

Orla Bonelija, koji je inače rijetka ptica, pogodio je i ranio libanski lovac u srijedu i predao izraelski transmiter koji bio zakačen za njegovo tijelo, Hezbolahu
348 pregleda 3 komentar(a)
Zlatni orao, Foto: Reuters
Zlatni orao, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.10.2013. 11:55h

Dan nakon što je libanski Hezbolah objavio da je ranjen i uhvaćen navodni leteći izraelski agent u Libanu, izraelski ornitolog profesor Josi Lešem izrazio je bojazan da bi učestalo "hapšenje" izraelskih životinja "špijuna" moglo da nanese štetu očuvanju divljih životinja u zemlji.

"Mi nastojimo svim silama da očuvamo naše divlje životinje i ulažemo toliko mnogo novca, a gubimo bitku" , izjavio je sinoć Lešem, istakavši da je Izrael preduzeo mjere da zaštiti ptice od trovanja i električnih žica, kao i da spreči uništenje staništa, a da se sada pojavila nova stvar vrlo frustrirajuća za ljubitelja prirode.

Orla Bonelija, koji je inače rijetka ptica, pogodio je i ranio libanski lovac u srijedu i predao izraelski transmiter koji je pronašao Hezbolahu, izraelskom neprijatelju protiv koga je Izrael ratovao više od mesec dana 2006. godine, objasnio je Lešem.

Hvatanje ptice je prva objavila televizijska stanica Hezbolaha Al Manar. U TV izveštaju je precizirano da su orla uhvatili lovci amateri i gradu Aškutu u okrugu Keservan, sjeveroistočno od Bejruta.

Orao je imao ugrađeni prijemnik i mesingani prsten oko svog stopala s oznakama na engleskom, koji su tu osumnjičenu pticu povezali sa univerzitetom u Tel Avivu, javila je TV Al Manar.

Objavljena je i slika navodnog "špijuna". "Izrael je koristio ptice špijune i ranije: u Saudijskoj Arabiji 2010, u Turskoj 2012. i Egiptu 2013. i za sve je utvrđeno da su korišćene kao prislušne sprave," javila je ta televizija.

Žvotinje "špijuni"

Boneli orao, uhvaćen u Libanu, je jako rijedak u Izraelu i sveden je sa 65 parova prije osnivanja države na devet danas, rekao je Lešem, dodavši da Društvo za zaštitu prirode pokušava da odgoji više takvih orlova i vrati ih u divljinu i da je jedina svrha prijemnika da se proučava njihovo ponašanje.

-"Na nesreću u Libanu se puca na sve što se kreće", rekao je Lešem. On je podsjetio da je to sedma ptica u posljednjih nekoliko godina, ali prvi orao, koga je Izrael izgubio posljednjih godina u susjednim bliskoistočnim zemljama.

U ljeto prošle godine su turske vlasti "pritvorile" jednu pticu pod sumnjom da špijunira za Izrael, ali je puštena nakon što je rendgensko snimanje pokazalo da nema opremu za nadgledanje.

Ta ptica kliktavac izazvala je sumnju, jer je imala metalni prsten oko noge s brojem E-24311 iz kibuca Nir David, što je navelo mještane turskog sela Altinajva da je predaju lokalnom guverneru.

Takođe nedavno je u Turskoj nadjena ptica evropska pčelarica, koja, kao ni kliktavac, nije ubijena, već uhvaćena i proverena, rekao je Lešem. Ranije su dva egipatska supa i jedan pelikan s oznakama iz Izraela uhvaćeni u Sudanu i osumnjičeni za špijunažu, dok je prošle godine takodje beloglavi sup s izraelskim oznakama uhvaćen i ubijen u Saudjskoj Arabiji.

U Egiptu je roda, takođe, s izraelskim transmiterima ubijena. Osim ornitologa i drugi zoolozi se brinu, jer Jordan trenutno drži još uvek izraelski transmiter pronadjen na vuku koji je tamo uhvaćen i ubijen.

U međuvremenu su mediji 2011. godine naveliko pisali o osumnjičenoj ajkuli "izraelskom špijunu" u egipatskom letovalištu Šarm al Šeiku. Ona je bila i i zvijezda satiričnih programa.

"Svaki put kada se u nekoj susednoj zemlji uhvati ptica selica, koja nosi transmiter ili prsten, odmah se misli da je ona instrument razvijene špijunaže izraelskog Mosada", napisao je Lešem na tu temu letos.

Što se ranjenog orla u Libanu tiče, Lešem je preko palestinskih kolega zatražio od lokalne organizacije povezene s Hezbolahom da mu zaliječi rane, ali procijenjuje da su šanse za to male.

Bonus video: