Nobelovci pisali Putinu: Sloboda za Grinpis

Putin je izjavio da aktivisti Grinpisa nisu pirati, ali da su narušili međunarodni zakon, međutim, njegov portparol je kasnije rekao da je predsjednik samo iznio svoje mišljenje
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.10.2013. 14:03h

Jedanaest dobitnika Nobelove nagrade pozvalo je Vladimira Putina da utiče da se odustane od "pretjeranih optužbi za piratstvo" protiv 30 aktivista Grinpisa.

"Pišemo Vam da bismo Vas zamolili da učinite sve što je u Vašoj moći kako bi se odustalo od pretjeranih optužbi za piratstvo protiv 28 aktivista Grinpisa, fotografa i snimatelja i da optužbe koje budu podnijete protiv njih budu u skladu sa međunarodnim i ruskim zakonom," navedeno je u pismu koje je 11 nobelovaca uputilo ruskom predsjedniku.

"Ubjeđeni smo da i Vi delite našu želju za poštovanjem ogranizovanja nenasilnih protesta", istakli su nobelovci, među kojima su i južnoafrički aktivista i penzionisani anglikanski nadbiskup Dezmond Tutu i bivši predsjednik Istočnog Timora Žoze Ramoš Orta.

Savjetodavno telo Kremlja za ljudska prava saopštilo je da će od ruskog tužilaštva zatražiti da odbaci optužbu za piratstva

Ruska pogranična policija uhapsila je 19. septembra 30 aktivista i članova posade koji su se nalazili na ledolomcu "Artik sanrajz", jer su dan ranije pokušali da se popnu na naftnu platforum "Prirazlomnaja". naftnoj platformi.

Aktivistima, iz 18 zemalja određen je pritvor do kraja novembra. Sud je odbio polaganje kaucije za njih prošle sedmice, kao i za kapetana koji je američki državljanin.

Putin je izjavio da aktivisti Grinpisa nisu pirati, ali da su narušili međunarodni zakon, međutim, njegov portparol je kasnije rekao da je predsjednik samo iznio svoje mišljenje.

Savjetodavno telo Kremlja za ljudska prava saopštilo je da će od ruskog tužilaštva zatražiti da odbaci optužbu za piratstvo.

Istražni organi su saopštili da će protiv nekih aktivista biti podnijete dodatne optužbe, s ozbirom na to da su na njihovom brodu pronađeni droga i neki sumnjivi predmeti.

"Grinpis" je odbacio tvrdnje da su se na brodu nalazile nelegalne stvari.

Svi uhapšeni optuženi su za krivično djelo piratstvo učinjeno od organizovane grupe za koje je maksimalna zaprijećena kazna 15 godina zatvora i svima je određen dvomjesečni pritvor.

Na Arktiku se nalaze najveće do sada neeksploatisane rezerve nafte za koje je zainteresovano nekoliko država i kompanija.

Međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine, pak, upozoravaju da bi testiranje i eksploatacija nafte ugrozila živi svijet Sjeverenog ledenog okeana.

Bonus video: