Na jugozapadu Australije bukte požari

Kako su izvijestili mediji, požar je izazvan padom dalekovoda uslijed jakog vjetra
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2013. 10:56h

Na stotine kuća gori u požarima koji su zahvatili jugozapad Australije, a nebo iznad Sidneja je crno od dima i pepela, izjavili su danas vatrogasci.

Pet velikih požara bukti u australijskoj državi Novi Južni Vels (NJV), a njihovo gašenje je otežano zbog vjetra koji ih raspiruje i temperature od 34 stepena Celzijusovih.

Premijer NJV Beri Ofarel rekao je da se još ne zna koiko kuća je uništeno u požaru, ali da je riječ o najmanje stotinu kuća, prenio je AFP.

Komesar Vatrogasne službe NJV Šejn Ficsimons izjavio je da za sada nema žrtava i da je samo jedan vatrogasac povrijeđen.

Kako su izvijestili mediji, požar je izazvan padom dalekovoda uslijed jakog vjetra.

Sidnejski medicinski zvaničnici objavili su upozrenje da je disanje otežano s obzirom da je nebo iznad grada puno dima i pepela.

Ficsimons je izjavio da će sjutra biti nešto hladnije sa manje vjetra što pogoduje vatrogasnoj službi, ali da će u nedjelju i ponedjeljak temperature opet porasti.

Požari su uobičajeni u Australiji tokom ljetnjih mjeseci između decembra i februara, a prognostičari očekuju ove godine lošu situaciju s obzirom da je zima bila sušna, a da se očekuje veoma toplo ljeto.

Galerija

Bonus video: