Kastro: SAD stežu obruč oko Kube, Venecuele i Nikaragve

Prema njegovim riječima, povratak desnice na vlasti u nekim zemljama Latinske Amerike, kao što su Čile i Argentina, kao i neprijateljstvo Vašingtona prema regionalnoj ljevici "predstavlja scenario koji ponovo stvara euforiju kod neprijatelja, koji pokušavaju da u stvarnost pretvore svoje snove o uništavanju"
52 pregleda 0 komentar(a)
Raul Kastro, Foto: Reuters
Raul Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2018. 19:23h

Bivši kubanski predsjednik Raul Kastro optužio je danas SAD da "stežu obruč" oko Kube, Venecuele i Nikaragve, pozivajući te zemlje da budu spremne da odgovore na svaku vrstu izazova.

"Za nas kao i za Venecuelu i Nikaragvu jasno je da se steže obruč i naš narod treba da bude spreman i u pripravnosti da odgovori na svaku vrstu izazova", rekao je Kastro (87) na jednoj ceremoniji.

Prema njegovim riječima, povratak desnice na vlasti u nekim zemljama Latinske Amerike, kao što su Čile i Argentina, kao i neprijateljstvo Vašingtona prema regionalnoj ljevici "predstavlja scenario koji ponovo stvara euforiju kod neprijatelja, koji pokušavaju da u stvarnost pretvore svoje snove o uništavanju".

Kastro je rekao da zvaničan stav SAD prema Kubi karakteriše "nedostatak poštovanja, agresivnost, miješanje i grubo manipulisanje istorijskom stvarnošću".

Bivši predsjednik Kube je upozorio SAD da je kubanski narod tokom 60 godina pružao otpor i da će bez obzira na okolnosti i velike izazove "uvijek braniti socijalističku revoluciju".

Kastro je 19. aprila ove godine predao vlast Migelu Dijasu-Kanelu ali i dalje ima uticaja na državne odluke pošto će napustiti čelo Komunističke partije tek na narednom kongresu 2021. godine kada će napuniti 90 godina.

Bonus video: