Japan: U naletu tajfuna stradalo 18 osoba

Smatra se da bi možda moglo više života da bude spašeno da je bilo evakuacije, od koje se odustalo zbog noći i jake kiše
0 komentar(a)
Japan tajfun, Foto: Beta/AP
Japan tajfun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.10.2013. 07:54h

Najmanje 18 osoba je poginulo, a 45 se vode kao nestali u naletu tajfuna koji je protutnjao preko centralnih i severoistočnih delova Japana. Na stotine spasilaca pretraživalo je na ostrvu Izu Ošima cele noći klizišta i ruševine u nadi da će spasiti neki život.

To je najteže pogođeno ostrvo, na oko 120 kilometara južno od Tokija. Gradonačelnik ostrva Masafumi Kavašima je priznao da je trebalo da naredi evakuaciju.

"Smatra se da bi možda moglo više života da bude spašeno da je bilo evakuacije. To smo zaključili i moramo da se izvinimo", kazao je on, prenijela je agencija AP. Kavašima je naveo da nije naredio evakuaciju jer je strahovao da bi to bilo rizično da se radi noću dok kiša jako pada.

U Tokiju su, zbog naleta tajfuna, zatvorene škole, a oko 400 letova je otkazano. Uništeno je više od 350 kuća, od kojih 283 na ostrvu Izu Ošima. Tajfun se kretao uz udare vjetra do 180 kilometara na sat, a predveče je oslabio.

Bonus video: