Iranac preživio pogubljenje: Ponovo na vješala kad ozdravi

Argument iranskog pravosuđa glasi da je on osuđen na smrt a ne na vješanje i da mora biti pogubljen
176 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2013. 07:13h

Iranac koji je preživio pogubljenje, na koje je osuđen zbog šverca droge, mora biti ponovo obješen, saopštili su iranski pravosudni organi.

Alireza M. (37), kako su ga identifikovali iranski državni mediji, proglašen je krivim zbog posjedovanja kilograma kristalnog meta, i osuđen na smrt. Nakon pogubljenja, koje je trajalo oko 12 minuta, ljekar ga je proglasio mrtvim i potpisana je njegova smrtovnica.

Međutim, u mrtvačnici sljedećeg dana, radnik koji je pripremao tijelo da bi ga predao porodici, primijetio je da Alireza diše i odmah je prebačen u bolnicu u sjevernoj iranskoj pokrajini Horasan.

Sada, na zaprepaštenje njegove porodice, iranske vlasti čekaju da se potpuno oporavi da bi bio ponovo obješen, prenio je državni list „Džam-e-Džam“, koji je prvi objavio vijest o Alirezinoj golgoti.

Argument iranskog pravosuđa glasi da je on osuđen na smrt a ne na vješanje i da mora biti ponovo pogubljen. Međutim, borci za zaštitu ljudskih prava, već zabrinuti zbog visoke stope pogubljenja u Iranu, smatraju da bi ga trebalo poštedjeti.

Jedna medicinska sestra je izjavila za „Džam-e-džam“ da je Alirezino zdravstveno stanje zadovoljavajuće i da se uspješno oporavlja. „Nismo mogli vjerovati da je još živ kada smo pošli da preuzmemo tijelo,“ rekao je jedan član porodice za iranski list. „Niko nije bio srećniji od njegove dvije kćerke.“

Sudija iranskog administrativnog suda Muhamed Erfan izjavio je za državne medije da je Revolucionarni sud osudio Alirezu na smrt i da bi kaznu trebalo „izvršiti kada medicinsko osoblje potvrdi da je njegovo zdravstveno stanje dovoljno dobro“.

Alireza, čije prezime iranski mediji nisu objavili kako bi mu zaštitili identitet, uhapšen je prije tri godine zbog posjedovanja šiše, metamfetamina u obliku kristala, koji je relativno jeftin u Islamskoj Republici.

Prema iranskom zakonu, osuđenici bi trebalo da budu svjesni i relativno zdravi prije pogubljenja – vješanje se odlaže za trudnice ili osobe u stanju kome. Kada osoba osuđena na smrt kamenovanjem u Iranu, na primjer u slučaju preljube, uspije da se izvuče iz zemlje nakon što je zakopaju do vrata ili nekako drugačije preživi, poštedjeće joj život.

Iran je jedna od pet država sa najvećom stopom pogubljenja. Kina je na vrhu liste.

Iran je jedna od pet država sa najvećom stopom pogubljenja. Kina je na vrhu liste

U Iranu je pogubljeno oko 560 osoba ove godine, među kojima 200 od kada je predsjednik Hasan Rohani došao na vlast u junu, navodi „Juronjuz“. Tamošnji organi tvrde da većina bude pogubljena zbog krivičnih djela u vezi sa drogom.

„Šverc droge je teško krivično djelo i vlasti bi trebalo da daju sve od sebe u borbi protiv pošasti upotrebe droge u Iranu, ali je izvršenje smrtne kazne pogrešno i kosi se sa međunarodnim standardima. Njeno izvršenje nad čovjekom koji je uspio da preživi 12-minutno vješanje, koji je proglašen mrtvim i čije tijelo je predato porodici, prosto je sablasno. Istorija i iskustvo pokazuju ne samo da smrtna kazna ne ide u prilog borbi protiv šverca i korištenja droge, već da Irancima nameće još veću bijedu,“ izjavio je za „Gardijan“ Drueri Dajk iz Amnesti internešnala.

Portparol iranskog ogranka organizacije za ljudska prava Hjuman rajts voč je saopštio: „Tražimo da međunarodna zajednica učini sve što može da spase tog zatvorenika. Gospodin M. Alireza je jednom prošao torturu i dehumanizujući proces pogubljenja i svijet ne smije dopustiti da se to ponovi.“

Galerija

Bonus video: