Sirijci jedu i pse i mačke

To nije prvi put da je takva fatva upućena tokom trajanja krvavog sukoba u Siriji, pošto su slični vjerski edikt dati u Homsu i Alepu tokom najtežih sukoba u tom dijelu zemlje
5 komentar(a)
Sirija, izbjeglice, Foto: Rojters
Sirija, izbjeglice, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.10.2013. 08:37h

Pošto je južni Damask pod opsadom vladinih snaga, vjerski zvaničnici su iskoristili proslavu Kurban-bajrama širom muslimanskog svijeta za apel za upućivanje humanitarne pomoći u tu oblast.

"Kako svijet može da spava s punim stomacima, dok ima gladnih ljudi i nedaleko od glavnog grada - samo nekoliko metara dalje. Zar niste čuli da su fatve ispunile naše ulice i džamije dozvoljavajući ljudima da jedu mačke, pse i druge životinje koje su već ubijene u bombaških napada", naveo je glavni imam u saopštenju koje je objavila panarapska televizija Al Arabija, a danas prenijeli svi svjetski mediji.

BBC navodi da je najveći dio strateški važnog područja oko sirijske prijestonice pod kontrolom pobunjenika, koje svakodnevno trpi bombardovanje od vladinih snaga i istovremeno je odsječeno od humanitarne pomoć, koje ne može da se probije zbog blokade područja.

Poruka je upućena međunarodnoj javnosti u vrijeme proslave jednog od dva najveća muslimanska praznika - Kurban-bajrama, istovremeno sa davanjem prava vjernicima u Guti, poljoprivrednom pojasu oko Damaska, da jedu životinje mada se to smatra nepodobnim za ljudsku ishranu u muslimanskom svijetu.

To nije prvi put da je takva fatva upućena tokom trajanja krvavog sukoba u Siriji, pošto su slični vjerski edikt dati u Homsu i Alepu tokom najtežih sukoba u tom dijelu zemlje.

Bonus video: