OPTUŽEN ZBOG DJELOVANJA U IME GULENA

Pens: Sankcije Turskoj ako ne oslobodi američkog pastora

"Pastor Endru Branson zaslužuje da bude oslobođen. On je nevin i protiv njega nema pouzdanih dokaza", dodao je američki potpredsjednik dok se pastoru i dalje sudi u Turskoj za terorizam i špijunažu u političke i vojne svrhe
58 pregleda 0 komentar(a)
Majk Pens, Foto: Reuters
Majk Pens, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2018. 16:35h

SAD će uvesti "značajne sankcije" Turskoj ako odmah ne preduzme mjere za oslobađanje američkog pastora Endrua Bransona koji se sad nalazi u kućnom pritvoru poslije boravka u zatvoru, izjavio je danas u Vašingtonu američki potpredsjednik Majk Pens.

Kućni pritvor je dobrodošao prvi korak ali to nije dovoljno, rekao je Pens na sastanku o promovisanju vjerskih sloboda.

"Pastor Endru Branson zaslužuje da bude oslobođen. On je nevin i protiv njega nema pouzdanih dokaza", dodao je američki potpredsjednik dok se pastoru i dalje sudi u Turskoj za terorizam i špijunažu u političke i vojne svrhe.

Obraćajući se turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdiganu i njegovoj vladi, Pens je uputio poruku američkog predsjednika Donalda Trampa u kojem se navodi: "Oslobodite pastora Endrua Bransona ili budite spremni da snosite posljedice".

"Ukoliko Turska ne preduzme odmah mjere za oslobađanje tog nevinog čovjeka i ne pošalje ga kući, SAD će uvesti značajne sankcije Turskoj do njegovog oslobađanja", dodao je Pens.

Branson je vodio protestantsku crkvu u Izmiru a uhapšen je u oktobru 2016.

Pastor je optužen za djelovanje u ime mreže propovjednika Fetulaha Gulena, koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u julu 2016. godine, ali i u ime Radničke partije Kurdistana. Obje organizacije Turska smatra terorističkim.

Advokat Bransona rekao je na početku suđenja u aprilu ove godine da je njegov klijent već predugo u pritvoru i da je nevin.

Preporučujemo za Vas