Jemen: "Djevojčice nevjeste" žrtve tradicije i siromaštva

Prema procjenama UN i organizacija za zaštitu ljudskih prava, 14 odsto devojčica mlađih od 15 godina primorano je na udaju, a čak 52 odsto mlađih od 18 godina
151 pregleda 5 komentar(a)
Jemen, Foto: Beta/AP
Jemen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.10.2013. 11:41h

"Djevojčice nevjeste" su uobičajena pojava u Jemenu čije stanovništvo čine međusobno zavađena plemena. Prema procjenama UN i organizacija za zaštitu ljudskih prava, 14 odsto devojčica mlađih od 15 godina primorano je na udaju, a čak 52 odsto mlađih od 18 godina.

Najčešće, udaju ih za mnogo starije muškarce. U određenim seoskim sredinama zabilježeni su slučajevi udaje osmogodišnjakinja! Sadija i Amna su sestre koje žive u glavnom gradu ove zemlje na jugozapadu Arabijskog poluostrva, Sani, gdje u trošnom stančiću pokušavaju da počnu život ispočetka, nakon što su natjerane da se udaju sa nepunih 14 godina.

Kako piše AFP, Sadija Abdulah el Rimi ima 18 godina i dvojicu sinova , iako jedva sastavlja kraj s krajem, a komšiluk je često gleda s prezirom jer je napustila muževljev dom, drago joj je da je pobjegla od još težeg života. Otac je Sadiju primorao da se uda, pošto zbog teške bolesti više nije mogao da izdržava porodicu.

Imala je 13 godina. Kad je muž počeo da je zlostavlja - a tjerao je nju i dječake da prose na ulicama Sane i tukao ih, bila je prinuđena da pobjegne i vrati se u roditeljski dom.

"Rekla sam mužu da mi od njega trebaju samo papiri za razvod i da mi da djecu, da ja brinem o njima. Da ih je on uzeo, ne bi brinuo o njima, ne bi im davao ni hranu, ni vodu... ništa."

Pitanja dječjih prava sporo dolaze na dnevni red u Jemenu. Godine 2009, predložen je zakon kojim bi donja granica za brak bila 17 godina, ali ultrakonzervativni članovi parlamenta su izglasavanje blokirali

Pitanja dječjih prava sporo dolaze na dnevni red u Jemenu. Godine 2009, predložen je zakon kojim bi donja granica za brak bila 17 godina, ali ultrakonzervativni članovi parlamenta su izglasavanje blokirali.

Prije ujedinjenja Jemena, 1990. godine, granica za brak je na sjeveru zemlje bila 15 godina, na jugu 16, dok trenutno to pitanje nije regulisano zakonom. Ministarka za ljudska peava Hajrija Mašur je, međutim, uvjerena da je sad pravi čas za novi pokušaj, a predlaže da minimalan uzrast za brak bude 18 godina.

"Ovaj zakon je važan i nije nam trebalo puno vremena da načinimo predlog, s obzirom na to da je učinjeno puno koraka po tom pitanju", kaže ministarka, dodajući da je o "tehničkim aspektima" ulaska predloga zakona u parlament već razgovarala sa predsednikom Predstavničkog doma i premijerom.

Ipak, dolazak do tačke usvajanja priličan je izazov, primećuje AFP. Direktor Centra za zaštitu dece Ahmed el Kuraši kaže da do ključnog zaokreta može da dođe samo ako se u priču uključi i predsjednik Abd Rabu Mansur Hadi. "

Parlament je već predugo odbacivao to pitanje, jer je preokupiran drugim temama. Predsjednik, kao neko ko ima moć, jedini može da riješi stvar - objavljivanjem nacionalnog dekreta kojim spriječava brakove maloletnih. To bi bio istorijski pomak", kaže Kuraši za AFP.

U međuvremenu, Sada i njena sestra pokušavaju da izgrade svoje živote i čeznu za stvarima koje su propustile kao devojčice, pošto su primorane na brakove, uključujući odgovarajuće obrazovanje.

Šesnaestogodišnja Amna - koju je otac prodao mužu za otpis 20.000 rijala (oko 93 dolara) duga - poručuje djevojčicama u Jemenu da, ako mogu, izbjegnu brakove dok ne završe školu.

Njena starija sestra Sadija - čije ime na arapskom znači "sreća" - zaključuje: "Nikad više ne želim da se udam. Želim papire za razvod i - da učim."

Bonus video: