Demokrate i republikanci blizu dogovora

Prema navodima CNN-a, limit za zaduživanje, koji ističe 17. oktobra, bio bi produžen do 15. februara
0 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Rojters
Bijela kuća, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.10.2013. 08:34h

Lideri demokrata i republikanaca u Senatu blizu su dogovora oko okončanja budžetske krize i produženja limita za zaduživanje države, javili su u ponedjeljak uveče američki mediji.

Prema navodima CNN-a, limit za zaduživanje, koji ističe 17. oktobra, bio bi produžen do 15. februara, dok bi finansiranje federalnih agencija bilo nastavljeno do 15. januara.

Do tada bi dvije strane trebalo da usaglase sve tačke budžeta za narednu fiskalnu godinu, rekao je za američku televiziju izvor blizak razgovorima.

Prema mogućem dogovoru, bile bi izvršene i sitne izmjene vezane za zakon o zdravstvenoj zaštiti (Obamaker), koje bi značile dodatne provjere osoba koje će dobijati federalne subvencije, što je daleko od prvobitnih zahtjeva republikanaca.

Vođa demokrata u Senatu Hari Rid izjavio je da je postignut veliki napredak, ali da to još ne znači i da je postignut dogovor.

Njegov republikanski kolega Mič Mekonel takođe je rekao da je postignut "suštinski napredak" i da vjeruje da će uskoro biti novih dogovora.

Prethodno je Bijela kuća otkazala ranije najavljeni sastanak predsjednika SAD Baraka Obame sa liderima obije partije. Razgovor je bio zakazan za ponedjeljak u tri popodne po lokalnom vremenu, ali je otkazan uz obrazloženje da se nastavljaju pregovori u Senati, i novi još nije zakazan.

Ako dvije strane u Senatu dođu do dogovora, neizvesnost ostaje u republikanski većinskom Kongresu, gdje se ne isključuje da predstavnici konzervativne struje, bliske Pokretu čajanka, pokušaju da spriječe njegovo usvajanje.

Berze u Njujorku su u ponedjeljak ujutru pale za pola procenta, zbog približavanaj 17. oktobra, kada ističe rok za produženje limita za zaduživanje.

Od 1. oktobra Amerika se nalazi u budžetskoj krizi, u kojoj je 800.000 radnika federalne administracije poslato na prinudne odmore.

Bonus video: