Filipini: Najmanje 85 osoba stradalo u zemljotresu

Prema saopštenju filipinskih vlasti, žrtve zemljotresa su sa ostrva Bohol i Sebu, gdje su se srušile najstarija filipinska crkva i zgrada gradske skupštine
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 10:51h

Najmanje 85 osoba je poginulo, a na stotine njih su povrijeđene u zemljotresu jačine 7,2 stepena Rihterove skale na jugu Filipina, saopštila je filipinska agencija za otklanjanje posljedica prirodnih nepogoda.

Agencije prenose, pozivajući se na predstavnika provincijske službe za otklanjanje posljedica prirodnih nepogoda Nila Sančeza, da je najmanje pet osoba poginulo u stampedu na ostrvu Sebu.

Ljudi su zbog potresa istrčali iz kuća, zgrada i bolnica, dok su trajali naknadni potresi, navodi američka agencija, ističući da su zbog nacionalnog praznika bile zatvorene javne službe i škole, što je spasilo dosta života.

Prema saopštenju filipinskih vlasti, žrtve zemljotresa su sa ostrva Bohol i Sebu, gdje su se srušile najstarija filipinska crkva i zgrada gradske skupštine, a znatno su oštećene i desetine kuća. "Na Boholu je poginulo četvoro ljudi, a 15 u provinciji Sebu, urbanijem i gušće naseljenom regionu", rekao je predstavnik službe za civilnu odbranu Rejnaldo Balido.

Još jedna osoba poginula je na ostrvu Sikihor, jugozapadno od Bohola. Snimci sa Sebua na TV stanicama pokazuju rušenje dvospratne zgrade, a predstavnik vlasti naveo je da su pacijenti iz gradske bolnice evakuisani. Ta filipinska ostrva poznata su po brojnim ljetovalištima.

Epicentar potresa bio je u oblasti ostrva Bohol, nekoliko kilometara od administrativnog ostrvskog centra Karmen, na dubini od 33 kilometra.

Galerija

Bonus video: