Kina zatvara dvije hiljade rudnika uglja do 2015. godine

Kako je najavljeno iz kineskog Državnog savjeta, biće zatvarani rudnici čija godišnja proizvodnja ne prelazi 90 hiljada tona i oni koji se ne pridržavaju bezbjednosnih pravila
52 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik Kina, Foto: Beta/AP
Rudnik Kina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.10.2013. 10:10h

Kina će zatvoriti najmanje dvije hiljade manjih rudnika uglja do 2015. godine sa ciljem unapređenja bezbjednosnih standarda u ovoj grani industrije.

Kako je najavljeno iz kineskog Državnog savjeta, biće zatvarani rudnici čija godišnja proizvodnja ne prelazi 90 hiljada tona, koji se ne pridržavaju bezbjednosnih pravila, kao i rudnici koji sadrže rezerve nekvalitetnog uglja.

Dozvola za rad će takođe isteći i novim rudnicima čiji je godišnji kapacitet manji od 300 hiljada tona. U kineskim rudnicima nesreće su česta pojava, navodi Asošijeted pres.

Pozivajuči se na kinesku agenciju Sinhua, AP prenosi da je tokom 2012. godine u rudnicima poginulo 1.384 ljudi, a da se dve trećine incidenata svake godine dogodi u u malim rudnicima.

Bezbjednosna poboljšsanja smanjila su broj smrtnih slučajeva tokom posljednjih nekoliko godina, ali zakoni i dalje bivaju često ignorisani. Na teritoriji Kine, koja raspolaže obilnim rezervama uglja, postoji 12 hiljada rudnika uglja.

Bonus video: