Veliki građevinski projekti mjenjaju Meku

Za saudijske vlasti projekti proširenja i renoviranja u Meki su nužnost kako bi se smjestio sve veći broj hodočasnika. Ipak postoji zabrinutost da se time narušava identitet grada
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2013. 08:50h

Saudijska Arabija je pokrenula projekt renoviranja Meke, vrijedan milijarde dolara, cilj je osigurati više prostora za miliona hodočasnika koji idu na hadž, ali mnogi misle da bi novi projekti mogli ugroziti naslijeđe svetog grada.

Saudijski zvaničnici kažu da će Meka imati modernu infrastrukturu i jedan od najboljih transportnih sistema na svijetu. Kako bi Meka trebala izgledati 2020. godine, pokazuje 3D animacija: visoke zgrade, trgovački centri, mostovi i brza željeznica.

U središtu novog projekta je sveobuhvatno proširenje Mesdžid ul-Harama, kako bi se smanjila prenapučenost. "Za saudijske vlasti ovi megaprojekti proširenja i renoviranja u Meki su nužnost kako bi se smjestio sve veći broj hodočasnika. Ipak, mnogi su zabrinuti da bi neboderi i ogromni kompleksi mogli naštetiti identitetu i tradicionalnoj arhitekturi grada", javlja iz Meke reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.

Svi su saglasni da se Meka mora modernizovati, ali i da treba zadržati svoju autentičnost. Brojni hodočasnici nisu zadovoljni zbog najavljenih promjena. "Došao sam obići Kabu i uživam u duhovnoj strani hodočašća, ali nažalost, cijeli prostor je okupiran visokim zgradama. Razumijem potrebu da se izgrade mjesta za hodočasnike, ali ne mogu jednostavno uništiti spomenike. Čini se da Saudijskoj Arabiji nije stalo do istorijskih znamenitosti", smatra Kusajla Zajani.

"Cijeli teren je promijenjen. Planine su poravnate, a to je žalosno. To su iste planine po kojima je poslanik Muhammed čuvao koze i što je bila njegova priprema za poslanstvo", kaže drugi hodočasnik, Masud Kaje.

Gradonačelnik Meke je Osama al-Bar, pokazuje najstariju fotografiju grada snimljenu je prije 130 godina. U međuvremenu, sve zgrade pored Kabe su srušene.

"Ljudi vide velike infrastrukturne projekte i postavljaju pitanja. Moraju shvatiti da mi postavljamo temelje, gradimo ceste, modernizujemo električne vodove i vodovod, a istovremeno se zalažemo za očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta Meke", objašnjava Al-Bar. Proširenje infrastrukture u Meki i dalje će biti veliki izazov.

Jedan je luksuzni hotel izgrađen tamo gdje je nekad stajala osmanlijska tvrđava. I on bi mogao bi biti srušen u nekom budućem proširenju jer je preblizu Kabe.

Galerija

Bonus video: