Predsjednik SB upozorava SAD: Na pet dana smo od opasnog trenutka

Ekonomska tržišta cijelog svijeta biće pogođena ovom krizom u slučaju da Vašington ne bude u mogućnosti da otplaćuje dugove
1 komentar(a)
Džim Jong Kim, Foto: Beta/AP
Džim Jong Kim, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.10.2013. 08:21h

Predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim upozorio je SAD da se približava "vrlo opasnom" periodu poslije još jednog neuspjeha američkih političkih zvaničnika da postignu sporazum o budžetskoj krizi i granici zaduživanja.

"Sada se nalazimo pet dana od vrlo opasnog trenutka" rekao je Kim na zatvaranju godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, juče u Vašingtonu.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da će od 17. oktobra ostati bez novca za otplaćivanje dospjelih dugovanja ako se do tada ne podigne određeni plafon zaduživanja zemlje.

Ekonomska tržišta cijelog svijeta biće pogođena ovom krizom u slučaju da Vašington ne bude u mogućnosti da otplaćuje dugove, a posebno zemlje u razvoju, ocijenio je predsjednik Svjetske banke.

"Što se više približavamo ovom roku, to će on imati veći uticaj za svijet u razvoju", rekao je Kim. Svjetske i amerićke privrede biće suočene sa povećanjem kamatnih stopa, padom povjerenja i usporavanjem rasta ako američki Kongres ne uspije da se usaglasi i podigne plafon zaduživanja SAD koji sada iznosi 16.700 milijardi dolara, rekao je Kim.

"Ako se stigne do ovog graničnog datuma (bez nalaženja rješenja) to će biti tragičan događaj za zemlje u razvoju, a može da bude jako loše i za razvijene privrede", rekao je on.

Bonus video: