Avganistan: Postignut djelimičan sporazum o ostanku američkih trupa

Predstavnici SAD-a i Avganistana nisu mogli da se usaglase oko pitanja imuniteta američkih vojnika
0 komentar(a)
Keri Karzai, Foto: Beta/AP
Keri Karzai, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.10.2013. 07:42h

Poslije intenzivnih pregovora SAD i Avgasnistan postigli su djelimičan sporazum o o američkom vojnom prisustvu u Avganistanu poslije 2014. kada je predviđeno povlačenje američkih trupa iz te zemlje, ali ipak nisu uspijeli da se usaglase o presudnom pitanju imuniteta američkih vojnika.

Državni sekretar SAD Džon Keri juče i danas u Kabulu vodio je maratonske pregovore s avganistanskim predsjednikom Hamidom Karzajem u nastojanju da postigne bilateralni sporazum o sigurnosti (BSA). Taj tekst na kome dvije zemlje mukotrpno rade 11 mjeseci treba da postavi okvir za američko prisustvo u Avganistanu po završetku borbene misije NATO u toj zemlji, krajem 2014, ali takođe i da se dogovore o broju baza i statusu vojnika koji che ostati.

Usaglašavanje ovog teksta je dosta važno, i američki predsjednik Barak Obama želi da to bude već krajem oktobra, jer većina od oko 87.000 vojnika NATO u Avganistanu treba da napuste zemlju prije kraja 2014. godine.

"Postigli smo niz sporazuma" posebno o modalitetima intervencije američkog kontingenta, rekao je sinoć avganistanski predsjednik na konferenciji za štampu sa Kerijem u Kabulu. Karzai je upozorio da je pitanje imuniteta američkih vojnika, što je zahtjev Vašingtona, nije riješen i da o tom pitanju nije bilo konsenzusa.

Keri je dodao da ako pitanje imuniteta ne bude riješeno, "nažalost neće moći da bude Bilateralnog sporazuma o sigurnosti". U očekivanju da će biti teškoća oko tog pitanja, jedan zvaničnik Stejt departmenta rekao je da nije sigurno da će Keri otići iz Kabula sa potpisanim i gotovim sporazumom ali da želi da napusti grad sa najvećim mogućim brojem riješenih pitanja.

To je ključno pitanje za Vašington koji traži da vojnici koji bi načinili zločine u Avganistanu budu u nadležnosti američkih sudova, a ne avganistanskih. Keri ne koristi izraz imunitet već podsjeća da američki vojnici u drugim zemljama takodje spadaju pod američki pravni sistem.

U Iraku SAD su namjeravale da ostave jedan kontingent posle povlačenja 2011. ali su na kraju povukli sve trupe zato što Bagdad nije želio da im odobri imunitet. Predsjednik Karzai rekao je da će to pitanje biti dato na razmatranje velikoj skupštini plemenskih vođa i predstavnicima društva.

Bonus video: