Obama protiv kratkoročnog produženja praga zaduženosti

Nakon 17. oktobra najveća svjetska ekonomija mogla bi da postane nesolventna, što bi nužno uticalo na cijeli svijet
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2013. 15:48h

Američki predsjednik Barak Obama odbio je danas prijedlog da se rok za ograničenje zaduženosti države produži za samo nekoliko sedmica, što je ključna tačka pregovora s republikancima 12. dana budžetske krize.

Obama je u sedmičnom obraćanju upozorio da ne bi bilo razumno, kao što neki predlažu, da se produži prag zaduženosti za dva mjeseca, prenosi Hina.

Zbog toga što Kongres nije glasao o rashodima i prihodima, SAD su 1. oktobra pale u blokadu državne uprave.

Stotine hiljada službenika u javnim službama otišlo je na prinudni neplaćeni odmor, što je imalo direktne posljedice širom države.

Toj se krizi pridružila još jedna, nužno povećanje zakonskog praga zaduženosti, što je još jedno isključivo pravo zakonodavne vlasti.

Nakon 17. oktobra najveća svjetska ekonomija mogla bi da postane nesolventna, što bi nužno uticalo na cijeli svijet.

Republikanci, koji imaju većinu u Predstavničkom domu, nastavili su pregovore s Obamom u četvrtak, pokazujući želju da produže rok za ograničenje zaduživanja koje je već uzbunilo tržišta.

Obama koji je posljednjih sedmica tvrdio da neće pregovarati s konzervativcima o pragu zaduženosti i o budžetu, danas je ponovio da će posljedice eventualnog neplaćanja značiti "novi porez, republikanski porez nesolventnosti za sve porodice i američka preduzeća".

Bonus video: