Potonuo brod sa sirijskim migrantima, stradalo 12 osoba

Egipatski mediji javljaju da među preživjelima ima najviše Palestinaca i Sirijaca. Oni su pobjegli iz građanskim ratom zahvaćene Sirije
0 komentar(a)
Brod, Potopljeni brod, Indijski okean, Foto: Beta/AP
Brod, Potopljeni brod, Indijski okean, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.10.2013. 08:05h

Brod sa ilegalnim migrantima iz Sirije prevrnuo se u obalskom području Egipta, a u nesreći je poginulo 12 i spašeno 116 ljudi.

Nesreća se dogodila u blizini grada Aleksandrije, na Sredozemnom moru. Egipatski mediji javljaju da među preživjelima ima najviše Palestinaca i Sirijaca. Oni su pobjegli iz građanskim ratom zahvaćene Sirije.

Najmanje 70.000 izbjeglica iz Sirije registrovano je u Egiptu. Među njima ima i nekoliko hiljada Palestinaca, koji su takođe morali da pobjegnu iz Sirije.

Međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava Amnesti internešnel (Amnesty International) saopštila je da je ova nesreća još jednom ukazala na problem izbjeglica u Egiptu, koji se u toj zemlji susreću s izraženim neprijateljstvom lokalnog stanovništva.

"Umesto da im obezbjede sklonište i pruže nadu za novi život, egipatske vlasti protjeruju sirijske izbjeglice i guraju u životno opasne situacije, poput toga da rizikuju svoje živote pokušavajući da pređu Mediteran", navode u Amnesti internešnelu.

Bonus video: