Bivši predsjednik Slovenije kandidat za prvog čovjeka UN?

Tirk je 90-ih godina djelovao u UN, najprije kao ambasador Slovenije, a onda i kao jedan od pomoćnika Kofija Anana
0 komentar(a)
Danilo Tirk, Foto: Arhiva "Vijesti"
Danilo Tirk, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.10.2013. 12:38h

Bivši slovenački predsjednik Danilo Tirk spominje se u međunarodnim krugovima kao jedan od potencijalnih kandidata za mjesto generalnog sekretara UN, piše "Delo".

Ovaj ljubljanski list podsjeća da mandat sadašnjem sekretaru Ban Ki Munu ističe 2016.

Prema riječima slovenačkog ambasadora u UN Andreja Logara, Tirk se među diplomatama na Ist Riveru spominje kao čovek koji bi mogao biti primjeren kandidat za Ban Ki Munovog nasljednika, dok je sam Tirk izjavio da sve zavisi od okolnosti, jer su izbori tek 2016. godine i da u sadašnjem trenutku prvenstveno podržava Ban Ki Muna u njegovom zahtjevnom radu.

"Delo" navodi da akcija lobiranja za kandidate za generalnog sekretara UN počinje obično tri godine prije samog glasanja u 15-članom Savjetu bezbjednosti i da Tirk ne bi bio bez izgleda ako bi se odlučio za kandidaturu.

Danas 61-godišnji Tirk, profesor međunarodnog prava, 90.-ih godina je djelovao u UN, najprije kao ambasador Slovenije, a onda i kao jedan od pomoćnika nekadašnjeg generalnog sekretara Kofija Anana.

Njegove izglede, navodi "Delo", povećava činjenica da će sljedeći sekretar UN vjerovatno biti izabran iz regije istočne Evrope i nepisano pravilo da kandidat ne može biti državljanin jedne od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti.

Tirk nije želio da potvrdi da, kako to tvrdi "Delo", neformalno već prikuplja podršku za kandidaturu i da je to i bio razlog njegove posjete UN krajem septembra, kad se susreo i s Ban Ki Munom.

Bonus video: