Sporazum ECB i Kine: Juan postaje međunarodna valuta

Bilateralni ugovor ECB-a i Narodne banke Kine o zamjeni valuta sklopljen je na tri godine, uz maksimalni iznos od 350 milijardi juana, odnosno 45 milijardi eura
0 komentar(a)
Juan, Foto: Euobserver.com
Juan, Foto: Euobserver.com
Ažurirano: 11.10.2013. 08:11h

Kina je sklopila ugovor s Evropskom centralnom bankom (ECB) o zamjeni eura i juana i time napravila još jedan korak u "internacionalizaciji" svoje valute.

Bilateralni ugovor ECB-a i Narodne banke Kine o zamjeni valuta sklopljen je na tri godine, uz maksimalni iznos od 350 milijardi juana, odnosno 45 milijardi eura, piše Index.hr.

Riječ je o najnovijoj u nizu linija za zamjenu valuta koju je Kina uspostavila s ostalim zemljama kako bi promovisala primjenu juana u globalnim komercijalnim i finansijskim transakcijama. Krajnji cilj Kine je da svrsta juan uz bok dolaru koji ima status rezervne valute.

"Naglasak je na internacionalizaciji ", kazao je Louis Kuijs, ekonomista banke RBS u Hong Kongu za Reuters.

Dodao je da zamjene valuta centralnim bankama omogućavaju dodatnu likvidnost u periodima finansijskih problema, iako je to sekundarna namjena kod kineskih ugovora o zamjenama valuta.

Ugovor o zamjeni valuta s ECB-om drugi je po vrijednosti i nadmašuje ga samo onaj koji je kineska centralna banka sklopila s južnokorejskom centralnom bankom, vrijedan 360 milijardi juana. Kina sličan sporazum ima i s Hong Kongom, u vrijednosti 400 milijardi juana.

Juan je sada osma najtrgovanija valuta, sa tržišnim udjelom od 1,5 odsto, objavio je provajder finansijskih usluga SWIFT.

Bonus video: